Növények/M/Magyar kökörcsin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2006 bájt

Növények

Magyar kökörcsin

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Magyar kökörcsin
Magyar kökörcsin
(Pulsatilla flavescens, Syn: Pulsatilla hungarica)
Más neve(i): '
Védett növény! - Eszmei értéke:100 000,- Ft. (2016)
A magyar kökörcsin újabban önálló fajként (Pulsatilla flavescens, P. hungarica), korábban a mezei kökörcsin alfajaként (Pulsatilla pratensis subsp. hungarica) számon tartott, Magyarországon bennszülött növény. Alig tíz, kisebb-nagyobb különböző helyzetű populációja fordul elő a Nyírségben. Ezen kívül a Pilisben és a Bodrogközben is előfordul. Fokozottan védett. A faj szerepel az EU Élőhelyvédelmi Irányelvének II. mellékletében.
Termőhelyeit a 20. század utolsó és a 21. század első évtizedében a gazdasági tevékenység súlyosan károsította. A beszántás, az inváziós fajok előretörése, az erdőtelepítés, a helytelen gyep- és erdőgazdálkodás miatt sok régebb óta ismert állománya csökkent vagy kipusztult. A növény bennszülött volta miatt fennmaradása a magyar természetvédelmen múlik; A rá vonatkozó fajmegőrzési terv, és a fennmaradása érdekében eddig is végzett munkák a kiemelkedően fontos feladatok közé tartoznak. A fő veszélyek az élőhelyek átalakulása, megszűnése, néhol a beltenyészet.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Magyar kökörcsin


A Wikimédia Commons tartalmaz Magyar kökörcsin témájú médiaállományokat.