Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fürtös kőtörőfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2638 bájt

Növények

Fürtös kőtörőfű

Fürtös kőtörőfű
Virágai
Fürtös kőtörőfű
(Saxifraga paniculata, Syn: -)
Más neve(i): buglyos kőtörőfű


Védett növény! - Eszmei értéke: 10 000,- Ft. (2016)}}


A fürtös kőtörőfű a kőtörőfű-virágúak rendjébe, ezen belül a kőtörőfűfélék családjába tartozó, sziklarepedésekben élő virágos növényfaj. Magyarországon a hegységekben: (Bükk, Mátra, Budai-hegység) fordul elő.
Pionír növény, a napsütötte sziklafalakon repedésekben, mélyedésekben él. Mészkedvelő. Alpesi környezetben gyakran előfordul, hogy földje kiszárad, amit a leveleiben tárolt nedvességnek köszönhetően jól visel.
A fürtös kőtörőfű 15–30 cm magas, lágyszárú évelő növény. Levelei lapos vagy félgömb alakú tőlevélrózsákat képeznek (amiatt a kövirózsákra is hasonlít). A levelek kékeszöldek, 1–6 cm hosszúak, 4–6 mm szélesek, vastagok, bőrszerűek. Alakjuk nyújtott, fordított tojásforma, szélük fűrészfogas. Érdekességük, hogy a levélszéleken lévő mirigyek meszet választanak ki, amelyek a fogakon fehér pikkelyekké száradnak. A tőlevélrózsák több évig is növekedhetnek, míg virágozni kezd. Vegetatívan is szaporodik, rövid indákat növeszt, amelyek végén kis levélrozetták fejlődnek.
Május-júniusban virágzik. A virágzat mirigyszőrös szára a levélrozettából nyúlik ki 15–30 cm magasra. Virágzata bugás-fürtös, a főszárról elágazó kisebb oldalágakon 1–3 virág található. A virágok öt sziromból állnak. A szirmok fehérek (esetleg apró piros pontok láthatók rajtuk), 4–9 mm hosszúak, végük lekerekített. 10 porzója van, amelyek a bibék előtt érnek be. Öt csészelevele szőrtelen, 2–4 mm-es. Főleg legyek porozzák be, de előfordul önbeporzás is.
Kerti dísznövényként sziklakertekbe ültetik. Magyarországon a vadon élő példányai védettek.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fürtös kőtörőfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Fürtös kőtörőfű témájú médiaállományokat.