Ugrás a tartalomhoz

Növények/C/Császárkorona

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | C
A lap mérete: 2058 bájt

Növények

Császárkorona

Császárkorona
Hagymái


Császárkorona
(Fritillaria imperialis, Syn: -)
Más neve(i): császárliliom


A császárkorona az egyszikűek osztályának liliomvirágúak rendjébe, ezen belül a liliomfélék családjába tartozó faj. Világszerte közkedvelt kerti dísznövény. Fogyasztása tilos, szerepel az OGYÉI tiltólistáján is.
A császárkorona eredeti előfordulási területe Ázsia nyugatibb és középső részei. Törökországtól kezdve Irakon, Iránon és Afganisztánon keresztül, Pakisztán himalájai részéig vadon is fellelhető. Ausztriába, Szicíliára és Washington államba sikeresen betelepítették.
Ez a növény általában 1 méter magasra nő meg. A szárán fényesen zöld, hosszú, lándzsavégalakú levelek ülnek. A virágai lekonyulnak és egymást érintik; fölöttük rövidebb levelek helyezkednek el. Az eredeti vadon növő virág, narancssárgás-vörös színű; azonban a termesztett változatok skarlátvörösek, narancssárgák és tiszta sárgák is lehetnek.
Az északi félgömbön tavasszal és késő tavasszal virágzik. A virágai rókaszerű szagot árasztanak, melyek elrettentik a kisebb emlősöket, mint például az egereket és vakondokat. A liliombogár (Lilioceris lilii) kárt tehet benne.
A homokos, jó lefolyású talajokat kedveli. A teljes napsütést igényeli. Ültetéskor a hagymáját (bulbus) oldalra kell fektetni, nehogy a tetején lévő mélyedésbe víz gyűljön és megrothadjon.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Császárkorona


A Wikimédia Commons tartalmaz Császárkorona témájú médiaállományokat.