Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Bordapáfrány

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 1473 bájt

Növények

Bordapáfrány

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Bordapáfrány
Bordapáfrány
(Blechnum, Syn: )
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:10 000,- Ft. (2016)}}


A bordapáfrány a valódi páfrányok osztályának édesgyökerű páfrányok rendjébe, ezen belül a bordapáfrányfélék vagy a fodorkafélék családjába tartozó nemzetség.

A Blechnum nemzetség pontos rendszertani besorolása és a beletartozó fajszám, rendszerezőtől-rendszerezőre és forrástól-forrásra igen változó. A 2016-ban közölt Pteridophyte Phylogeny Group (Gasper et al.) szerint Blechnaceae családjába, azon belül pedig a Blechnoideae alcsaládba tartozik. Gasper et al. szerint a Blechnum egyike a 18 nemzetségnek, és benne 30 faj van. A 2014-es "Trends and concepts in fern classification", Annals of Botany szerint a Blechnoideae alcsalád óriás méretű, csak 2 nemzetséggel, de körülbelül 250 fajjal.
A 2019 decemberében, a Checklist of Ferns and Lycophytes of the World által kiadott fajlista szerint, 28 faj és hibrid tartoznak ide:


Lásd még: Magyar Wikipédia: Bordapáfrány


A Wikimédia Commons tartalmaz Bordapáfrány témájú médiaállományokat.