Növények/K/Közönséges kígyónyelv

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2004 bájt

Növények

Közönséges kígyónyelv

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Ophioglossum vulgatum 001.jpg
Közönséges kígyónyelv
(Ophioglossum vulgatum, Syn: -)
Más neve(i): Egylevelű kígyónyelv


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2012)

A közönséges kígyónyelv, az ősharasztok osztályának a kígyónyelvpáfrányok (Ophioglossales) rendjébe, ezen belül a kígyónyelvfélék családjába tartozó faj.

Egész Közép-Európában, a síkvidékeken mindenütt megtalálható, de napjainkban a nedves területek lecsapolása és a zöld felületek fokozott kihasználása következtében megfogyatkozott. Ez a növényfaj Ázsiában, Afrika északnyugati részén és Észak-Amerika keleti felén is megtalálható. Magyarországon többek közt a Gödöllői-dombság, a Mátra, valamint a Kisalföld területén él.
Nehezen észrevehető, sárgászöld páfrány. Rövid földbeli hajtásából csupán egyetlen, két részből álló levél emelkedik a föld fölé. Az alsó, meddő rész tojás alakú vagy hosszúkás, ülő, ép szélű és lágy, lebenyes állományú. Ebből ágazik ki a felső, karcsú nyelű spóratermő rész, csúcsán mindkét oldalon 12-40 sárga spóratartó zsákocskával. Sokszor csupán a meddő levélrész fejlődik ki. A növény fölött könnyen elsiklik a szemünk, jóllehet meddő állapotban is félreismerhetetlen. Magassága, spóratermő füzérrel 10-30 centiméter.
Nyirkos rétek, mocsaras erdők lakója. Szárazabb helyeken, például sovány gyepekben is előfordul.
A spóraképzés ideje júniustól augusztus végéig tart.
Magyar Wikipédia: Közönséges kígyónyelv


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Magyar Wikipédia: Közönséges kígyónyelv


A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges kígyónyelv témájú médiaállományokat.