Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fás bazsarózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2455 bájt

Növények

Fás bazsarózsa

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Fás bazsarózsa
Fás bazsarózsa
(Paeonia suffruticosa, Syn: )
Más neve(i): '
A fás bazsarózsa Északnyugat-Kína hegyvidékein, üde lombos-erdők tisztásain él vadon. Kínában és később Japánban is már, több mint kétezer éve kultúrába vették és fajták hihetetlen gazdagságát állították elő.
Kis termetű cserje. A május első felében nyíló virágai a hófehértől a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketés-bordóig terjed. Egyes fajták telt, mások félig telt vagy szimpla virágúak, ez utóbbiak a sárga porzótömege is díszítő.
Nemesítése Európában tovább tartott és tart, Paeonia suffruticosa néven ma már gyakran annak más Paeonia fajokkal alkotott hibridjeit forgalmazzák.
Mélyrétegű, tápdús, laza talajt és védett, meleg, napos fekvést kíván. Emiatt elsősorban házikertekbe vagy reprezentatív parkokba való magányosan vagy ritkás csoportokba telepítve. A szaporítása Paeonia lactiflora gyökérdarabokra oltással augusztus végén-szeptember elején.
Magja általában két év múlva csírázik, ám az azonnal nyíló oltványokkal ellentétben a magoncok csak 4-5 év múlva kezdenek virágozni.

Képek[szerkesztés]

Lásd még: Fás bazsarózsa

Magyar Wikipédia: Fás bazsarózsa

A Wikimédia Commons tartalmaz Fás bazsarózsa témájú médiaállományokat.