Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Borzas len

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 2307 bájt

Növények

Borzas len

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Borzas len

[[Fájl:Linum hirsutum (BG Wroclaw)-2.JPG |bélyeg|jobbra|200px|]]

Borzas len
(Linum hirsutum, Syn: )
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}


A borzas len (Linum hirsutum) a len nemzetségbe tartozó évelő növényfaj. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke: 5 000Ft.

2023-ban Magyarországon az év vadvirága.

Száraz sztyeprétek növénye, az alfaj (subsp. glabrescens) homokpusztákon fordul elő. Magyarországon északkeleten és az Alföldön gyakori, a Dunántúlon és délkeleten ritkább, többek közt a Cserhátban, valamint a Mátrában fordul elő.
Nagy termetű, 40–80 cm magas, gyakran tőből elágazó, felegyenesedő szárú növény. Magyarországon két alfaja él: az egyik maga a tőfaj, a Linum hirsutum subsp. hirsutum, melynek szára, levelei és csészelevelei pelyhes-bozontosak. A levelek szórt állásúak, ülők, tojásdadok vagy elliptikus-lándzsásak, tompa csúcsúak, felfelé fokozatosan keskenyednek. Sugarasan szimmetrikus 5 tagú virágai álfüzér virágzatot alkotnak. A szirmok szabadok 15–20 mm hosszúak, halvány vagy sötét liláskékek. A csészecimpák jól láthatóan mirigyes szélűek.

A másik alfaj, a Linum hirsutum subsp. glabrescens szára és levele kopasz vagy csak felül molyhosodó, levelei szálas-lándzsásak. Május-július között virágzik. Termése kerek toktermés. A subsp. glabrescens pannóniai endemizmus.

Több kék virágú lenfaj él Magyarországon, melyekkel esetleg összetéveszthető. Az évelő len (Linum perenne) és a korábban virágzó hegyi len (Linum austriacum) csészecimpái mirigytelen szélűek, leveleik keskeny-lándzsásak, ill. szálas-lándzsásak. A termesztett és néha elvaduló kopasz házi len (Linum usitatissimum) kevés virágú, toktermése éretten is zárt.


Lásd még: Magyar Wikipédia: Borzas len


A Wikimédia Commons tartalmaz Borzas len témájú médiaállományokat.