Növények/A/Anyósnyelv

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 3810 bájt

Növények

Anyósnyelv

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Starr 080610-8435 Sansevieria trifasciata.jpg
Virága
Termése
Anyósnyelv
(Sansevieria trifasciata, Syn: )
Más neve(i): szobai tigrislevél

Az anyósnyelv vagy szobai tigrislevél az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül a spárgafélék (Asparagaceae) családjába tartozó dísznövényfaj.

Az anyósnyelv eredeti előfordulási területe Nyugat-Afrika trópusai, Nigériától délkeletre egészen a Kongó-medencéig.

Megjelenése[szerkesztés]

Örökzöld és évelő növény, mely gyöktörzsből (rizóma) terjedve sűrű csoportokat alkot. A gyöktörzs egyaránt ülhet a talaj felszínén és alatt.
A függőlegesen felfelé növő levelei központi tőlevélrózsából (rosetta) indulnak ki. Az idős levelei sötétzöldek, világos szürkészöldes keresztsávokkal tarkítva. A levelek általában 70-90 centiméter hosszúak és 5-6 centiméter szélesek.
A sárgás árnyalatú fehér virágai egy magas száron helyezkednek el. Termései vörös bogyók.
Az anyósnyelv közkedvelt szobai dísznövény.
A zárt belső terekben számos az egészségre káros szerves vegyület fordul elő, mint például: a diklór-benzol, etil-benzol, trimetil-benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, szén-dioxid.A zárt belső terekben számos az egészségre káros szerves vegyület fordul elő, mint például: a diklór-benzol, etil-benzol, trimetil-benzol, formaldehid, triklór-etilén, xilol, szén-dioxid. A formaldehid a bútorokat alkotó, farost és rétegelt lemezek kötőanyagaként leggyakrabban használt anyag. A többi ártalmas vegyület gyakran előfordul lakkokban, ragasztókban, padlószőnyegben, tintában, szigetelésekben, cigarettafüstben.
A NASA az egyik légtisztító növénynek tekinti. Megköti a szén-dioxidot, és oxigént termel, továbbá jelentős mennyiségű benzolt, formaldehidet, illetve triklór etilént tud kiszűrni a levegőből. Több német és francia tanulmány kimutatta ezen szobanövények méregtelenítő szerepét.
Évenkénti átültetést nem igényel, ha mégis átültetjük, B típusú virágföldbe tegyük. Szaporítása történhet oldalhajtásokkal, tőosztással, esetleg levéldugványozással, ekkor azonban a színes levelű fajtáknak, sima zöld lombú utódai lesznek.
A sarjról történő szaporítása a legjobb a tavaszi átültetéssel együtt, hiszen ilyenkor, amúgy is megbolygatjuk a növényt, kiszedjük cserepéből, és láthatóvá válnak a fiatal sarjak kiindulási pontjai is. Ezt a szaporítási mód azért jobb, mert így az anyanövénnyel azonos tulajdonságú új növényekre tehetünk szert.
Szedjük ki az anyósnyelvet a cserépből, és kissé lazítsuk fel a gyökérzetét. Válasszunk le sarjakat, úgy, hogy azok gyökérrel is rendelkezzenek.
A leválasztott sarjakat, valamint az anyanövényt is ültessük el. A fiatal növények esetében nem kell túl nagy cserepet választani.
Elég csak mértékkel öntözni, nyugodtan hagyjuk kiszáradni a föld felszínét. Nyáron 2-3 hetente adhatunk neki tápoldatot, a többi évszakban elhagyható a tápoldatozás.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Anyósnyelv


A Wikimédia Commons tartalmaz Anyósnyelv témájú médiaállományokat.