Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Alhavasi szőrössüvegűmoha

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 2822 bájt

Növények

Alhavasi szőrössüvegűmoha

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

[[Fájl:|bélyeg|jobbra|200px|]]

Alhavasi szőrössüvegűmoha
(Orthotrichum rogeri, Syn: Orthotrichum subalpinum )
Más neve(i): '


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}


Az alhavasi szőrössüvegűsmoha, egy egész Európában elterjedt, Magyarországon ritka és védett epifita (fán élő) lombosmoha faj.
Több európai ország vörös listájában is szerepel: Németország, Svédország, Románia (CR - súlyosan veszélyeztetett), Csehország, Svájc (VU - sebezhető).
Magyarországon sokfelé megtalálható mégis csak kis egyedszámban fordul elő az egyes felfedezett élőhelyeken, emiatt is védett faj egész Európában. Az Orthotrichum pallens fajhoz nagyon hasonlít.
Óceáni-hegyvidéki klímát kedvelő faj. Európa több országában is megtalálható, de mégis nagyon kis egyedszámban fordul elő. Magyarországon nagyon ritka. Az elmúlt időszakban sokáig nem találták meg fajt, de 2017-ben újra előkerült a Zempléni hegységből. Jelenlegi hazai vörös listás besorolása: adathiányos (DD-va).
Lombhullató fák kérgén található meg mint: tölgy, hárs, kőris, berkenye, juhar, bodza, fűz, almafa és orgona.
1 cm magas zöld, sötétzöld színű csúcstermő (akrokarp) növényke. A levelek tompa hegyűek, nyelv alakúak. A növényen vannak hím ivarszerveket viselő hajtások és női ivarszerveket viselő hajtások is, ezeknek levelei eltérőek.
A hím hajtások levelei nem vagy alig szélesednek ki az alapjuknál, a levélszél sima vagy alig visszahajló, a női hajtás levelei erősen szélesek alapjuknál és a levélszél erősen visszagöndörödő. A spóratok nagyon hosszúkás de a nyél rövid.
A tok alsó felén két sorban elhelyezkedő sztómák besüllyedtek (cryptoporok) szűk nyílással, mert a környező sejtek elfedik. A tokot 8 erőteljes borda erősíti, melyek a száraz és idős toknál látszanak jól. Perisztómium kettős. A 8 külső fog sárgás vagy barnás, a belső 8 fog fonalas, felálló. A toksüveg (kaliptra) sárgás, a csúcsa barnás, csupasz teljesen csak a csúcsán lehet ritkán néhány szőr. A spórák 18-24 mikrométer átmérőjűek.


Lásd még: Növények gyógyhatása Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Alhavasi szőrössüvegűmoha
A Wikimédia Commons tartalmaz Alhavasi szőrössüvegűmoha témájú médiaállományokat.