Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Buglyos szegfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 1469 bájt

Növények

Buglyos szegfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Buglyos szegfű


Buglyos szegfű
(Dianthus superbus, Syn: )
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}


A buglyos szegfű a szegfűvirágúak rendjébe, ezen belül a szegfűfélék családjába tartozó, Magyarországon védett faj.

Lápréti társulásokban gyakori. A szegfűrágó zsákosmoly (Coleophora musculella tápnövénye.
Hazánkban a következő területeken találkozhatunk vele: Gödöllői-dombság, Pilis, Vértes, Balaton-felvidék, Kis-Alföld, Mezőföld. A Duna-Tisza közén ritka, de például Cegléd környékén találkozhatunk vele és a Dorozsma-Majsai-homokhát semlyékeinek láprétjein is pl. a Csodaréten (Ásotthalmi Láprét Természetvédelmi Terület).
A 30-90 centiméterre növő növény június–augusztusban virágzik. A szárlevelei szálasak, az alsók szálas-lándzsásak. A szár sokvirágú, a virágok kellemes illatúak. A szirom lemeze 1,5-3,0 centiméter hosszú, fehér, rózsaszínes, majdnem a tövéig rojtos, sallangos. Termése toktermés.


Lásd még: Magyar Wikipédia: Buglyos szegfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Buglyos szegfű témájú médiaállományokat.