Ugrás a tartalomhoz

Növények/K/Keskenylevelű tőzegmoha

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | K
A lap mérete: 1769 bájt

Növények

Keskenylevelű tőzegmoha

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Keskenylevelű tőzegmoha
Keskenylevelű tőzegmoha
(Sphagnum cuspidatum, Syn: -)
Más neve(i): -


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}


A keskenylevelű tőzegmoha vagy tőrlevelű tőzegmoha () a lombosmohák (Bryophyta) törzsébe és a tőzegmohák (Sphagnopsida) osztályába tartozó faj.
Ez a tőzegmoha, főleg Európában és Észak-Amerika keleti felén fordul elő. Azonban állományai találhatók Dél-Amerikában, Ázsia keleti és délkeleti részein, valamint Afrika, Ausztrália és Új-Zéland egyes területein.
A keskenylevelűlevelű tőzegmoha laza, többnyire vízben úszó gyepeket alkot. Színe sárgászöld, sötétzöld. Szára petyhüdt, körülbelül 10-20 centiméter, örvösen elágazik. Az oldalágak a csúcson tömött fejecskévé szorulnak össze. A szárlevelek keskeny háromszög alakúak, erősen kihegyezettek, az oldalágak levelei a szélességüknél négyszer-ötször hosszabbak, csúcsukon cső alakúan összepödrődtek. A spóratokok sötétbarnák, körülbelül 1 centiméteres nyélen fejlődnek az ágak csúcsán.
A keskenylevelű tőzegmoha a savanyú, tőzegmohás dagadólápok lakója, de fenyérek tápanyagban szegény tavacskáiban is előfordul.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Lásd még: Magyar Wikipédia: Keskenylevelű tőzegmoha


A Wikimédia Commons tartalmaz Keskenylevelű tőzegmoha témájú médiaállományokat.