Növények/Z/Záporvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Z
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1813 bájt

Növények

Záporvirág

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövényekEhető növények Élvezeti növények Fák Festőnövények Fűszerek Gabonák Ehető gombák Gyógygombák Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Növények gyógyhatása Gyógyteák Illóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎ Gyümölcsök Hiperakkumulátor növények Húsevő növények‎ Ipari növények Légtisztító növények Mérgező növények Mézelő növények Parazita növények‎ Pszichoaktív növények Zöldségfélék Védett növények Vízinövények Inváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunk

Záporvirág


Záporvirág
(Gazania linearis, Syn:-)
Más neve(i): esővirág és napvirág


A záporvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetség.

Fajai Afrika középső, illetve déli részén honosak (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Tanzánia és Angola), de többet más kontinensekre és országokba is betelepítettek (Ausztrália, Új-Zéland, Földközi-térség és Kalifornia).
A záporvirágok virágai tipikusan az őszirózsafélékre jellemző fészekvirágzatok. Fajtól függően sokféle színűek lehetnek, főleg sárgák, narancssárgák és vörösek; az ember eme magas természetes színváltozatosságot jóval változatosabbá tette a termesztett változataival.
A legtöbb faj egynyári, de vannak évelők is mint például a Gazania linearis. A vizet jól áteresztő, homokos, köves talajon nő a legjobban.
Virágait éjszakára becsukja, és csak napfényes időben nyitja ki újra.
Melegkedvelő: az évelő fajok csak a trópusoktól a meleg mérsékelt égövig maradnak meg; az egynyáriak a mérsékelt övben mindenfelé ültethetők, főleg sziklakertekbe.
Nagy, hosszan nyíló, élénk színű virágai miatt több faját, kerti dísznövénynek termesztik. Számos kertészeti hibrid változatát állították elő.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Záporvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Záporvirág témájú médiaállományokat.