Növények/Sz/Szúrós lándzsarózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 2023 bájt

Növények

Szúrós lándzsarózsa

virága
Szúrós lándzsarózsa
(Aechmea fasciata, Syn: (Syn: {{{2}}}, )
Más neve(i): '

A szúrós lándzsarózsa az egyszikűek osztályának perjevirágúak rendjébe, ezen belül a broméliafélék családjába tartozó faj. Kedvelt dísznövény, gyakori cserepes virág; őshazája Brazília déli része.

Levele széles szalag alakú, 30-100 centiméter hosszú, 3-8 centiméter széles, nagyon merev, szélén hegyes tüskékkel, meredeken felemelkedő, a csúcsán többnyire lehajló. Levelei tölcsér alakú ciszternát alkotnak, sötétzöldek, mindkét oldalukon vagy legalább kívül világosszürke foltosak és harántcsíkosak, ritkán egészen szürkék.
Virága 3 tagú, 3-3,5 centiméter hosszú, felső állású magházzal. A virágzat rózsaszínű, sok keskeny, kihegyezett, fogazott szélű murvalevéllel; a virágok kezdetben rózsaszínűek, később kékek. Tölcsér alakú tőlevélrózsái 10-20 levelűek.
A virágok zsúfoltan helyezkednek el a 20-30 centiméteres tengelyű, 6-8 centiméter hosszú, kúpos vagy tojásdad virágzat tömötten álló murvalevelei között. A murvalevelek sokkal hosszabbak, mint a virágok.
Termése bogyó, csúcsán a virágtakaró koronaszerű maradványai láthatók. A termések rejtetten helyezkednek el a virágzat murvalevelei között.
A levelek által formált ciszternában esővíz és hullott lomb gyűlik össze, ezáltal a növények a talajtól függetlenné válnak. Ez a ciszterna gyakran más fajok, például szúnyoglárvák, fán élő békák, sőt bizonyos vízinövények élőhelye is.

Magyar Wikipédia: Szúrós lándzsarózsa

A Wikimédia Commons tartalmaz Szúrós lándzsarózsa témájú médiaállományokat.