Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szártalan bábakalács

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
(Carlina acaulis szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2645 bájt

Növények

Szártalan bábakalács

Szártalan bábakalács
(Carlina acaulis, Syn: )
Drog Carlinae radix ,
Más neve(i): '


Védett növény! - Eszmei értéke:5 000,- Ft. (2016)}}


A szártalan bábakalács a fészkesvirágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó faj. Közép- és Dél-Európában, különösen a Balkánon és Dél-Oroszországban. Alacsony termetű, áttelelő lágyszárú, mészmentes talajú hegyi rétek, legelők védett növénye.
A Bükki Nemzeti Park címernövénye. Hegyi rétek, legelők, kaszálók ritkuló növénye. A Mátrában megtalálhatóak állományai. Tilos a gyűjtése.
„Sok népi hiedelem kötődik e növényhez- például a lovak nyakára kötötték, mert úgy tartották, hogy elmulasztja a fáradtságot. Időjós tulajdonsággal is felruházták: ha becsukódott, eső jött. Zsenge belsejét ették is.“
Alacsony termetű növény, színével szinte beleolvad a környezetébe, a sárga fűszálak közé. Levelei mélyen hasogatottak, a karéjok csúcsa szúrós tövisben végződik. A levél széle is fogazott, teljesen a földhöz simul. A levelek között nyílik a virág: 3-5 centiméter átmérőjű, a közönséges bábakalácshoz hasonlóan az ezüstfehér fészekpikkelyek a feltűnőbbek. A szalmasárga vagy szürkésfehér csöves virágok kevésbé szembetűnőek.
A virágok esős időben bezáródnak, így védve a rothadástól a növényt. Június-augusztusban virágzik. Termése kaszat.


Felhasználható része(i): gyökere - Carlinae radix

Hatóanyag

1-2% illóolaj, ebben kb. 90%-ban carlinaoxid (benzil-2-furfuril-acetilén), emellett carilen, cserzőanyag, gyanta és 18-22% inulin
Gyógyhatása(i): vizelethajtó (diureticum), izzadást kiváltó (diaphoreticum), étvágyjavító, gyomorerősítő (stomachicum), baktériumölő hatású (antibakteriális), gomba elleni (antimikotikus), külsőleg gennyes bőrgyulladás (pyodermás) panaszokra.


Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Szártalan bábakalács
A Wikimédia Commons tartalmaz Szártalan bábakalács témájú médiaállományokat.