Növények/Sz/Szegfűbors

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz(Pimenta officinalis szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2348 bájt

Növények

Szegfűbors

AllspiceSeeds.jpg
Szegfűbors
(Pimenta officinalis, Syn: )
(Drog(ok):pimentea fructus, )
Más neve(i): amomummag, angol fűszer, jamaicai bors, piment.

Nyugat-Indiában, Jamaicában, illetve Közép-Amerikában honos, de Indiában is kiterjedten termesztik. A szegfűbors öt, a mirtuszfélék Pimenta nemzetségébe tartozó fafaj, illetve azok fűszerként használt termése. A borsot kereső Kolumbusz Kristóf fedezte fel a Karib-szigeteken, és haláláig nem jött rá tévedésére. Első európai importját 1601-ben dokumentálták. "Pimientának" nevezte, mert ez a bors neve spanyolul, és számos nyelvben ezt a nevet vették át. Napjainkban néha az angolos "pimento" néven említik, ami számos félreértést szül, mert gyakran hívják így a pimiento paprikafajtát is. Európában használata csak a XVI.-XVII. század fordulójától jellemző. A második világháború előtt sokkal több szegfűborsot termesztettek és használtak, mint napjainkban, de a háború alatt sok fát kivágtak, és ezeket csak részben pótolták. Közeli rokona a fürtős szegfűbors (Pimenta racemosa).

Tartalmaz illóolajat (eugenol, cineol, fellandrén, kariofillén), zsíros olajat és gyantát. A magokból sajtolt olaj 70%-a eugenol: ez van a szegfűszegben, a fahéjban és a szerecsendióban is, ez az olaj ad jellegzetes ízt a Chartreuse-nek és a többi, évszázadok óta vele ízesített likőröknek.
Gyógyhatása(i): Teája gyomorgyengeség és felfúvódás megszüntetésére használható. Fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatása is ismert. A népi gyógyászatban borogatásokban az ízületi gyulladások enyhítésére használták; bár, mivel tannint tartalmaz, irritálhatja a bőrt, ha közvetlenül hozzáér.

Erős aromája nagyon illékony, ezért jól zárható edényben kell tárolni.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Szegfűbors


A Wikimédia Commons tartalmaz Szegfűbors témájú médiaállományokat.