Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Benedekfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
(Centaurea benedicta szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 3156 bájt

Növények

Benedekfű


Habitusa
Benedekfű
Benedekfű
(Centaurea benedicta, Syn: Cnicus benedictus)
Drog Cardui benedicti herba (Ph. Hg. VII.),
Más neve(i): áldott fű, áldott bogáncs, áldott bárcs, áldott haloványka, keserű bogáncs, pápafű.
A benedekfű a fészkesek családjába tartozó, étvágyjavító és az emésztést serkentő hatású gyógynövény, a Cnicus nemzetség egyetlen faja.
A w:Földközi-tenger keleti medencéjéből terjedt el. w:Magyarországra (és egész Európába) a bencés szerzetesek hozták Itáliából, és sokáig a kolostorkertekben termesztették.
Mediterrán vidékeken máig vadon élő, egyéves növény. Tenyészideje rövid: ha március-áprilisban vetjük, június-júliusban már virágzik is. Virágzása kezdetén aratják.
A fél méter magas növény ötélű szárat hajt. A szár alul érdes és mirigyszőrök borítják. Hosszú, szeldelt levelei lándzsa alakúak és tüskések. Virágai sárgák.

Kaszattermése szappangyártásra alkalmas zsíros olajat is tartalmaz.


Tartalmaz:→ w:Szeszkviterpén laktonokat (w:knicint, w:artemizifolint), w:lignánokat, nyálkát, w:cseranyagot, gyantát, w:nikotinsavat, w:szalonitenoidot, w:artemizifolint, kálium- és magnéziumsókat, nyomokban w:illóolajat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): Gyógyászati célokra oldalhajtásait és felső 30–40 cm hosszú virágos, leveles részét szedik. Árnyékos helyen kell szárítani, mert a napfényre érzékeny; azon hamar kifakul. 1 kilogramm szárítmányhoz 4 kilogramm nyers növény kell. - Jó emésztés- és étvágyjavító hatású szer. - Fokozza a gyomorsav elválasztását. A népi gyógyászatban epehajtóként, így sárgaság ellen is alkalmazzák. - Védi a májat. - Más, hasonló hatású drogokkal előnyösen kombinálható. - Különösen nőgyógyászati panaszokra (erős és rendszertelen menstruációs vérzés csillapítására) és idegkimerültség ellen ajánlott. Antibiotikus hatása is van. - Teában gyakran keverik citromfűvel. - Rendkívül keserű, ezt a likőriparban használják ki (gyomorkeserűk gyártásánál).
Ellenjavallat: A XVI. században tévesen azt gondolták, hogy a pestis gyógyítására alkalmas.


Lásd még: Mit-mihez


Magyar Wikipédia: Benedekfű
A Wikimédia Commons tartalmaz Benedekfű témájú médiaállományokat.