Ugrás a tartalomhoz

Növények/H/Homoki kakukkfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | H

Recept mérete: 2490 bájt

Szakácskönyv

Homoki kakukkfű

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Ecetek Fűszeres ecetek Kandírozás Mustárkészítés Mit-mihez használjunk


Homoki kakukkfű


Homoki kakukkfű
(Thymus degenianus, Syn: -)
Más neve(i): -


A Homoki kakukkfű, az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség. Kb. 350 örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő faj, hibrid faj összefoglaló neve. Európa, Ázsia és Észak-Afrika mérsékelt övi területein honosak.


Tartalmaz:→ illóolaj (kemotípustól függően timol vagy carvacrol, a többi geraniol, linalool, a-terpineol, t-4-thujanol, eucalyptol, thymolmetiléter, p-cymen, terpinen stb.), szeszkviterpén caryophyllen, Lamiaceae-cserzőanyag, antiperoxidativ bifenil, flavonoidok, triterpén


Felhasználható része(i): herba
A legjobban a tápdús, közömbös kémhatású talajkeverékekben fejlődik. Sziklakertekben, rézsűkön, kővályúkban, tipegők közt és kőfalakon is nevelhetjük. Napfényt, nedves, de jó vízvezető talajt kíván.
Télálló. Magvetéssel, félfás dugványozással és tőosztással egyaránt szaporítható. Magját tavasztól nyár közepéig vethetjük pohárba vagy más, kisebb edénybe, 0,3–0,5 cm mélyre. Egy gramm magból 400–500, 5–8 cm-es palántát nevelhetünk; ezek gyökereztetésére a május-júniusban szedett, 8–10 cm-es, alsó részükön fásodó hajtások a legalkalmasabbak. A palántákat 20 cm tőtávolságra ültetjük.
Gyógyhatása(i): A kakukkfű segít csökkenteni a görcsös köhögést és a légutak betegségeinek tüneteit, a torokfájást, teáját mézzel ízesítve igyuk. Étvágytalanság ellen is hatásos, valamint segít kiűzni a bélélősködőket.
Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak.
A kakukkfű virágát kedvelik a méhek is, értékes mézet ad.
A kakukkfűlevél illatos potpourrik része is lehet.

Homoki kakukkfű ellenjavallat|}}

Lásd még: Homoki kakukkfű

Magyar Wikipédia: Homoki kakukkfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Homoki kakukkfű témájú médiaállományokat.