Növények/Natúr gyógytea/Kakukkfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2457 bájt

Növények

Kakukkfű

Növények Népi gyógyászat Gyógynövények Gyógynövények hatóanyagai Gyógynövények gyűjtése Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai Gyógynövények felhasználása Gyógynövények adagolása Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Gyógyteák Gyógyborok Gyógyfürdők


Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.

Kerti kakukkfű
Kakukkfű
(Thymus vulgaris, Syn: -)
Drog Thymi vulgaris herba,
Más neve(i): balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.


A keskeny levelű kakukkfű (Thymus serphyllum) levele rendelkezik a legerősebb gyógyító hatással, de mindegyik kakukkfű hatásos.

Napfényes időben a virágát és a szárát gyűjtjük. Nyersen és szárítva is használhatjuk szamárköhögés, tüdőasztma, légúti panaszok esetén.


Tartalmaz:→ 1-2% (timoltartalmú) illóolaj, cseranyag, keserű-anyag, szaponin, gyanta illóolaj tartalma: 20-50% timol (kakukkfűkámfor), karvakrol, 15% p-cimol, kevés pinen, mentén, 15% borneol, 15% linalool és cineol

Kakukkfű tea:

Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kakukkfüvet leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük.
Mindig frissen kell készíteni, mézzel édesíthető.
Naponta 2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.
- köhögés, légzőszervi megbetegedések csillapítására;
- pajzsmirigytúltengés ellen

A citromillatú kakukkfű[szerkesztés]

Citromillatú kakukkfű
(Thymus citriodorus, Syn: )
A leveleket későbbi felhasználásra még kora nyáron, virágzás előtt érdemes szedni, gyorsan szárítva őrzi meg a legtöbb aromáját.
A friss levelek rágcsálása csillapítja a torokgyulladást.


citromillatú kakukkfű tea:

A friss levelek rágcsálása csillapítja a torokgyulladást.
Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kakukkfüvet leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük.
Gargarizálva csillapítja a köhögést.
Illóolaja erőteljes fertőtlenítő, baktériumölő, szélhajtó, görcsoldó hatású, ezért az aromaterápiában az asztma és más légúti panaszok kezelésére használják, különösen a gyerekeknél. Ismert veszélye nincsen.