Ugrás a tartalomhoz

Növények/Natúr gyógytea/Kakukkfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2911 bájt

Növények

Kakukkfű

Növények Népi gyógyászat Gyógynövények Gyógynövények hatóanyagai Gyógynövények gyűjtése Gyógynövény‐gyógyszer interakciók Gyógynövények Interakciós hatásai Gyógynövények felhasználása Gyógynövények adagolása Gyógynövény lista Gyógynövény terápiák Gyógyteák Gyógyborok Gyógyfürdők


Kerti kakukkfű
Kakukkfű

Thymus vulgaris| Thymus serphyllum| Thymus citriodorus fajok


Drogok Thymi vulgaris herba, Thymus serphyllum herba| Thymus citriodorus herba
Más neve(i): balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.


A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk.
A keskeny levelű kakukkfű (Thymus serphyllum) levele rendelkezik a legerősebb gyógyító hatással, de mindegyik kakukkfű hatásos.
Napfényes időben a virágát és a szárát gyűjtjük. Nyersen és szárítva is használhatjuk szamárköhögés, tüdőasztma, légúti panaszok esetén.


Tartalmaz:→ 1-2% (timoltartalmú) illóolaj, cseranyag, keserű-anyag, szaponin, gyanta illóolaj tartalma: 20-50% timol (kakukkfűkámfor), karvakrol, 15% p-cimol, kevés pinen, mentén, 15% borneol, 15% linalool és cineol

Kakukkfű tea:

Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kakukkfüvet leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük.
Mindig frissen kell készíteni, mézzel édesíthető.
- Naponta 2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.
- köhögés, légzőszervi megbetegedések csillapítására;
- pajzsmirigytúltengés ellen

A citromillatú kakukkfű[szerkesztés]

Citromillatú kakukkfű
(Thymus citriodorus, Syn: )
A leveleket későbbi felhasználásra még kora nyáron, virágzás előtt érdemes szedni, gyorsan szárítva őrzi meg a legtöbb aromáját.

citromillatú kakukkfű tea:

A friss levelek rágcsálása csillapítja a torokgyulladást.
Csészénként 1-1 púpozott kanálnyi kakukkfüvet leforrázzuk, fél perc múlva leszűrjük.
Gargarizálva csillapítja a köhögést.
Illóolaja erőteljes fertőtlenítő, baktériumölő, szélhajtó, görcsoldó hatású, ezért az aromaterápiában az asztma és más légúti panaszok kezelésére használják, különösen a gyerekeknél.
Olaja reuma, bénulás, izomsorvadás, szédülés, szklerózis multiplex és ficam esetén használható bedörzsölésre.
Fűszerként elsősorban sültek ízesítésére használják.


Ellenjavallat: Tilos használni terhesség esetén és epilepsziásoknál. Mellékhatása nem ismert, amennyiben előírt mennyiségben fogyasztjuk. Illóolaját csak szakember felügyeletével ajánlatos fogyasztani.