Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Guarana

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2481 bájt

Növények gyógyhatása

Guarana

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Guarana levelei
Guarana termése
Guarana
(Paullinia cupana, Syn: -)
Drog Paullinia cupana semen et pulpa,
Más neve(i): -
A guarana a szappanfavirágúak rendjébe és a szappanfafélék családjába tartozó faj.
Piros toktermésében 1-3 mag található. A mag nagy részét a sziklevél teszi ki. A termés feldolgozása során a szikleveleket pörkölik, finomra aprítják, vízzel összepréselik és szárítják. A mag porából keményítő hozzáadásával 100-500 g-os rudakat készítenek. Az így készített guaranát, vagyis gvaránapasztát galenusi készítmények formájában alkalmazzák.
Dél-Amerikában honos gyógynövény, ahol az őslakos indiánok évszázadok óta fogyasztják. A koffeintartalom 2,5-8%-ot is elérheti. Ennek köszönhetően javítja a testi és szellemi teljesítőképességet.


Felhasználható része(i): levelei, magjai


Tartalmaz:→ Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető.


Gyógyhatása(i): Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását.


Felhasználjuk:Az élénkítő hatású italok készítésén kívül a guaranáliánt aszténia, vagyis általános testi gyengeség, fáradtság ellen, fogyókúrákban és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében.


Ellenjavallat: A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel.


Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Guarana


A Wikimédia Commons tartalmaz Guarana témájú médiaállományokat.