Ugrás a tartalomhoz

Növények/O/Orvosi veronika

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | O
(Növények/V/Veronikafű szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 2824 bájt

Növények

Orvosi veronika

Orvosi veronika
Orvosi veronika
Orvosi veronika
(Veronica officinalis, Syn: )
Más neve(i): vérszopóka, vérharmatfű, Isten botja, dicső-fű, v. dicsőséges fű, drága jó, erdei zsálya, patikai szigoráll, sarlófű.


Az orvosi veronika az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül az útifűfélék családjába tartozó faj.
Már a rómaiak meggyőződtek rendkívüli gyógyhatásáról. Ha egy ismerősüknek vagy barátjuknak bókolni akartak, azt mondták neki, hogy annyi jó tulajdonsága van, mint a veronikának. „Minden bajra jó orvosságnak” nevezték el és még ma is „a világ gyógyszereként” emlegetik.
Magyarországon mintegy 32 veronikafaj és számos keverékfaj él, amelyek könnyen összetéveszthetők az orvosi veronikával. Gyakran az ösztörűs veronikával (Veronica chamaedrys) helyettesítik.
A száraz, mészmentes talajt kedveli és erdőkben, irtásokon, cserjésekben, kerítések mentén, árkokban, utak mellett és erdőszéleken nő.
Kicsi, fűrészes szélű, ezüstösen csillogó levelei vannak, szőrökkel borított, földön kúszó szárán felemelkedő, világoskék vagy lila virágok találhatók. Érintésre a sziromlevelek könnyen leválnak. Májustól augusztusig virágzik.


Felhasználható része(i): herba


Tartalmaz:→ A növény iridoidokat (katalpolt, veronikozidot, verprozidot), flavonoidokat, triterpén szaponinokat, fahéjsavszármazékokat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A vértisztító teák kedvelt adaléka. A friss csalán csúcsával együtt segít kigyógyulni a krónikus ekcémából. Vértisztító hatása mellett csökkenti az érelmeszesedést, de meg is óv attól. Érzékeny gyomrúak is alkalmazhatják, mint gyomorerősítő szert, ami az emésztést is serkenti, de megszünteti a gyomorhurutot és a bélzavarokat is. A köhögést, száraz hörghurutot csillapítja. Kiváló sebgyógyító növény: gyulladásos és nehezen gyógyuló sebekre is ajánlott. Tinktúráját külsőleg reumás- és köszvényes beteségek bedőrzsölésre használjuk, belsőleg pedig naponta háromszor 15 cseppet teával vagy vízzel.
Ellenjavallat: -


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Orvosi veronika
A Wikimédia Commons tartalmaz Orvosi veronika témájú médiaállományokat.