Ugrás a tartalomhoz

Növények/T/Tavaszi kankalin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | T
A lap mérete: 2537 bájt

Növények

Tavaszi kankalin

Tavaszi kankalin
Tavaszi kankalin
(Primula veris, Syn: )
Más neve(i): '
A tavaszi kankalin a kankalinfélék család Primula nemzetségének Magyarországon őshonos, évelő, lágy szárú faja. Nevének latin jelentése "tavasszal az első".
Európában, a Kaukázusban, Ny-Európában is honos. Magyarországon a Középhegységben elég gyakori, máshol szórványos, lomberdők tisztásain, szegélyein fordul elő.
Gyógynövényként is ismert, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. A leveleket és a virágokat kinyílásukkor száraz időben szedik, és szellős helyen vékony rétegben kiterítve, gyorsan megszárítják, hogy színüket megőrizzék. A gyökereket kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen megszárítják.


Felhasználható része(i): gyökértörzsét, levelét és virágját
Levelei ráncosak, a tőnél, vagy ahhoz közel a legszélesebbek, majd hirtelen elkeskenyedve lefutnak a levélnyélre, a szélük csipkés, fonákjukon enyhén szőrözöttek. Ez a jellegzetes "ásó" formájú levéllemez jól megkülönbözteti a rokon illatos kankalin, cifra kankalin fajoktól.
Virágai kissé egyoldalúak, illatosak, aranysárgák, harang formájúak, sokvirágú ernyőt alkotva. A virágok torkában narancsszínű foltok vannak.
Hatóanyag-összetételük a különböző fajokban más, de lényegében megegyező: triterpén-szaponinok (primulasav komplex), fenolglikozidok, virágban flavonoidok. Leveleiben jelentős a C-vitamin szint.
Gyógyhatása(i): Kiváló expektoráns; görcsös, asztmás köhögés esetén is jó, különösen kombinációban használják.
Ellenjavallat: A gyökér drog túladagolásakor émelygés, hasmenés, hányinger jelentkezhet. - Az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki.


Lásd még: Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Tavaszi kankalin


A Wikimédia Commons tartalmaz Tavaszi kankalin témájú médiaállományokat.