Ugrás a tartalomhoz

Növények/M/Mirha

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | M
A lap mérete: 3460 bájt

Növények

Mirha

Mirha


Mirha
(Dysphania ambrosioides, Syn: Chenopodium ambrosioides)
Drog ',
Más neve(i): Mirrhafű, Mirha-libatop, féregűző libatop, epazote, mexikói, jezsuita tea, rubianka libatop


A mirrhafű, a szegfűvirágúak rendjébe ezen belül a disznóparéjfélék családjába tartozó növényfaj. Magyarországon is termesztik ezt a gyógy-, fűszer-, és egyben mérgező növényt.
Amerika trópusi és szubtrópusi vidékein és Észak-Amerikában őshonos. Más vidékeken általában orvosi célok miatt kezdték termeszteni, az illatos, egynyári évelő gyógyhatású növényt. Napjainkban csaknem az egész földön találkozhatunk vele gyomként is.
Szára piroson befuttatott, levelei a szárnál keményebbek, fénylőek. Lándzsa alakú levelei a talaj közelében fűrészfogasabbak, a talajtól távolodva fogazottságuk megszűnik. Nyáron nyíló virágzata apró zöld színű virágokból áll tömött, levéltelen álfüzért alkot.


Tartalmaz:→ illóolaj, aszkaridolt, magas kalcium-, vas- és fehérjetartalmú, oxálsavat, ekdizonokat kisebb mennyiségben mérgező szaponinokat is tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A növény minden része, különösen magjai és a lepárlásukkal nyert illóolaj féregűző szert, aszkaridolt tartalmaz, melyet az állatgyógyászatban hasznosítanak. A leveléből készül a mexikói, un. jezsuita tea, amely étvágyjavító, vizelethajtó hatása mellett féregűzésre orsógiliszta, horog- és galandféreg ellen egyaránt hatékony. A levelek hurut és asztma gyógyítására is alkalmazhatók és egyes amazóniai népek tejszaporítónak használják. A gyógyszergyártók az illóolaj-tartalmú drogjából bélgiliszta és fonálféreghajtó gyógyszert készítenek.

{{felhaszn|Többféle felhasználása is ismert, hiszen gyógyászati és étkezési célra is hasznosítható, de hatóanyagai helytelen alkalmazása esetén mérgezést is okozhat. Fűszeres illatú leveleivel Mexikóban levest, kását és fekete babból, kagylóból készült ételeket ízesítenek. Teája intenzív, és kellő körültekintéssel alkalmazandó, mert koncentráltan az erős drogok közé tartozik. Érdekesség, hogy az inka indiánok halottaikat ezzel konzerválták. Napjainkban közvetlen felhasználása visszaszorulóban van.


Ellenjavallat: Az oxálsav főzés közben részben lebomlik, de vesekő, köszvény, hiperacidózis esetén nem javasolt a fogyasztása. A növény kisebb mennyiségben mérgező szaponinokat is tartalmaz, de ezek csak kevéssé szívódnak fel és tüneteket többnyire nem okoznak. A túlműtrágyázott talajokban növő libatop leveleiben nitrátokat halmoz fel.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Mirha


A Wikimédia Commons tartalmaz Mirha témájú médiaállományokat.