Ugrás a tartalomhoz

Növények/L/Lucerna

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | L
A lap mérete: 3341 bájt

Növények

Lucerna

[[Kép:|thumb|200px|right|]]

Lucerna
(Medicago sativa, Syn: )
Más neve(i): termesztett lucerna, kék lucerna, lucerna, alfalfa
A lucerna a hüvelyesek rendjének pillangósvirágúak családjába tartozó nemzetség 83 fajjal. A legismertebb ezek közül a takarmánylucerna. Legtöbbjük évelő lágyszárú, az M. arborea cserje.
A lucernák fő elterjedési területe a Földközi-tenger környéke, de takarmánynövényként való hasznosításukból eredően mindenhol elterjedtek.
Fontos takarmánynövény. Évelő növény, 3-12 évig élhet a fajtától és a klímaviszonyoktól függően. Apró lila virágokból álló fürtvirágzata van. Akár egy méter magasra is megnőhet, mélyre nyúló gyökérrendszere akár 4,5 méterig lenyúlhat – ez igen ellenállóvá teszi, különösen a szárazsággal szemben. Tetraploid génállománya van. Autotoxikus, ezért magvai nehezen csíráznak már meglévő lucernaültetvényeken. Ezért javasolt vetésforgóban vetni más fajokkal (búza, kukorica). A gyökerein élő Sinorhizobium meliloti baktériumok segítségével képes megkötni a légköri nitrogént.
A lucerna 20–50 cm magas évelő növény. A szára felálló, felegyenesedő. Páratlanul szárnyaltan összetett levelei 3 levélkéből állnak. Hosszúkás-ovális levélkéi csupaszok vagy gyéren szőrözöttek. Fürtvirágzatát 5-10 pillangós virág alkotja. A virágszirmok kékesibolya színűek, a cső felső oldalán 10 porzószál található.
Gyógyhatása(i): A lucerna erősítő, roboráló hatású. Mivel C-vitaminban igen gazdag, a skorbut ellen jótékonyan hat. A benne lévő növényi ösztrogéneknek köszönhetően kedvező hatású a tejelválasztásra, továbbá szabályozza a menstruációt. Vízhajtó tulajdonsága is ismert. A lucernakivonat UV-sugárzást szűrő hatású, véd a napszúrás ellen. A kozmetikai iparban bőrtáplálásra és a bőr öregedésének megakadályozására használják.
Kevés adat igazolja a lucerna klinikai hatékonyságát. Ugyanakkor a különböző gyógykészítményekben hagyományosan alkalmazzák a fáradtság és a kimerültség kezelésére, a lábadozás meggyorsítására, továbbá a vesekő okozta húgyúti problémákra, ideggyengeségre, valamint a gyermekkori soványságnál. Használják a menstruációs rendellenességek kezelésénél és kedvező hatással van a tejelválasztásra.


Ellenjavallat: A lucerna magja, hasonlón sok más pillangósvirágú növényhez, kanavanint tartalmaz. Ez fehérjét nem alkotó aminosav, amely mérgező hatású, a növény rovarok elleni természetes védekező anyaga. A magasabb rendű élőlényekre, így az emberre is veszélyes lehet.


Lásd még: Gumós hererontógomba Mit-mihez Tanácsok, tippek


Magyar Wikipédia: Lucerna
A Wikimédia Commons tartalmaz Lucerna témájú médiaállományokat.