Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/L/Légyöló galóca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2029 bájt

Növények gyógyhatása

Légyöló galóca

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Légyöló galóca
Légyöló galóca
(Amanita muscaria, Syn: -)
Más neve(i): -


Étkezési érték: Ez a gomba Mérgező!

A légyölő galóca az osztatlan bazídiumú gombák osztályának kalaposgombák rendjébe, ezen belül a galócafélék családjába tartozó faj. Mérgező gomba. Az északi félgömb egyik gombafaja. Főleg a mérsékelt öveket kedveli. Az északi országokban olykor tömegesen terem. Az ember akaratlanul széthordta az egész világba, így a déli félgömbön is letelepedett. Magyarországon Vas és Zala megyékben gyakori. Az erdélyi hegyekben is nagyon gyakori, ott ma is használják légyirtásra. A légyölő galóca főleg hegyvidékeken terem. Nyíresekben, savanyú talajokon gyakori, fenyvesekben és lomberdőkben is előfordul.


Tartalmaz:→ muszkarin, ibotensav, muszkazon, muszkaridin
Gyógyhatása(i): Méreganyagai az iboténsav, muszcimol, muszkarin, muszkazon és muszkaridin, amelyek az idegrendszerre hatnak. A mérgezés tünetei fogyasztás után 1/2 - 3 órával jelentkeznek: félálomszerû, részeg állapot, hallucinációk, álmosság, szédülés, gyomor- és bélpanaszok, nyáladzás, izzadás, könnyezés, nagyobb adag elfogyasztása esetén delírium.


Felhasználjuk: homeopathia.
Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok


Magyar Wikipédia: Légyöló galóca
A Wikimédia Commons tartalmaz Légyöló galóca témájú médiaállományokat.