Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/I/Ideggyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1924 bájt

Növények gyógyhatása

Ideggyökér

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Ideggyökér
Ideggyökér
(Dioscorea villosa, Syn: -)
Drog Dioscoreae villosae rhizoma et radix,
Más neve(i): wild yam-gyökér, mexikói jamgyökér, jamgyökér, jamszgyökér

Honos Közép és Dél-Amerikában őshonos, vadszőlő féle kúszónövény, mely akár 30 méteresre is megnőhet. A növény gyógyászati szempontból használatos része a gumós gyökere.


Tartalmaz:→ különböző szeroid-glikozidok (furostan, spirostan, diosgenin), keményítőt, szaponinokat, alkaloidokat, tanninokat, fitoszterolokat és fitoösztrogéneket (dioscint, protodioszint, metilprotodioscint, prosapogenint, epiafzelechin glükopiranozidot) is tartalmaz.
Gyógyhatása(i): picrotoxinhoz hasonló hatása van a diosconinnak, analepticum. Expectorans, diureticum. izokinolin-típusú alkaloid dioscorin, kb. 1% diosgenin


Felhasználjuk: Hatékony gyulladás csökkentő, reuma elleni szer, görcsoldó és epehajtó, ezen kívül használják fogamzásgátló, izzasztó és értágító szerként is. +Homeopathia.


Ellenjavallat: Jóllehet mind ez idáig az ideggyökérnek semmiféle mérgező hatása nem ismert, használata terhes és szoptató nőknek nem ajánlott. Érdemes az orvos véleményét kérni a gyökér fogyasztásával kapcsolatban.


Lásd még: A növényről Mit-mihez Natúr gyógytea Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Ideggyökér


A Wikimédia Commons tartalmaz Ideggyökér témájú médiaállományokat.