Ugrás a tartalomhoz

Gyógynövény/Gyógyhatása/G/Grépfrút

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 2336 bájt

Növények gyógyhatása

Grépfrút

LatinGyógynövényGyógynövények listájaGyógynövények hatóanyagaiGyógynövények gyűjtéseGyógynövény‐gyógyszer interakciókGyógynövények Interakciós hatásaiGyógynövények felhasználásaGyógynövények adagolásaNövények gyógyhatásaGyógygombákTerápiákBetegségekGyógyteákIllóolajokZsíros olajokMihez-mitTanácsok


Grépfrút
Grépfrút
(Citrus x paradisi, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -
Honos és termesztik Spanyolországban, Izraelben, D-Afrikában, Kaliforniában, Floridában.


Tartalmaz:→ 0,14% illóolaj a terméshéjban, főként pinen, sabinen, mircen, limonen, terpinen, linalool, alkilaldehidek, továbbá furokumarinok (bergamottin, limettin, bergapten, psoralen) és kumarin-származékok, fenolkarbonsavak, flavonoidok. Magban keserű dezoxilimonin.
Gyógyhatása(i): A gyógynövényboltokban kapható a grépfrútmag kivonata. A gyártók szerint készítményük megöli a baktériumokat, a gombákat, sőt a vírusokat is. A klinikai tesztek ezt nem támasztották alá. Ezeknek a táplálékkiegészítőknek csak akkor volt fertőtlenítő hatásuk, ha a gyártás során tartósítószerekkel szennyezték őket, amely elég gyakori. (tonicum), (aromaticum), (amarum), magjából gyógytermék készül, gyümölcse italt szolgáltat.


Felhasználjuk:Gyümölcsként fogyasztják oly módon, hogy a termést keresztben 2 félre vágják, és a terméshúst egy (speciális) késsel választják el a gerezdek héjától, majd kikanalazzák. Nagy méretekben a termésekből levet készítenek. A bogyók lekvár vagy zselé előállítására alkalmasak. A pektinben gazdag héj kandírozható, de olajat is szolgáltat, amelyet üdítőitalok ipari előállításához használnak fel. A magokból értékes olajat sajtolnak. A feldolgozott termések maradványai takarmányként hasznosíthatók. A virágkivonatot álmatlanság ellen és gyomorerősítőként alkalmazzák, a levélkivonatok állítólag antibiotikus hatásúak.


Ellenjavallat: -


Lásd még: A növényről Mit-mihez Gyógytea Tanácsok

Magyar Wikipédia: Grépfrút
A Wikimédia Commons tartalmaz Grépfrút témájú médiaállományokat.