Növények/Növények gyógyhatása/D/Damiána

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 2167 bájt

Növények gyógyhatása

Damiána

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövény listaGyógynövény terápiákNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajok • • FajtalistákMit-mihez használunk

Damiána
Damiána
(Turnera diffusa var. aphrodisiaca, Syn: Turnera aphrodisiaca)
(Drog(ok):Damianae folium ~ Turnerae diffusae folium, )
Más neve(i): -

A damiána a golgotavirág-félék családjába tartozó növényfaj. Cserje. Honos Mexikóban, Közép-USA déli részén, Karib-tengeri szigeteken, Közép-Amerikában.

Illatos, kis termetű cserje, ami akár a 2 m-es magasságot is elérheti, de rendszerint ennél sokkal alacsonyabb. Levelei egyszerűek, a száron váltakozó állásúak vagy csomókban csoportosulnak; a levéllemezek alakja hosszúkás-elliptikus vagy elliptikus-visszás lándzsás, a levélszél durván fogas. A levéllemez a színén kopasz és világos olajzöld színű, a fonákán apró szőröktől molyhos és fehéres árnyalatú. A trópusokon és a szubtrópusokon egész évben virágzik; virágai sárgák. Termése kis méretű, háromrekeszű toktermés, magvai íveltek

Tartalmaz:→ 0,5-0,9% illóolaj (1,8-cineol, pinenek, p-cymol, timol, copaen, cadinen, calamenen), kb. 3,5% cserzőanyag, gumianyag, gyanta, keményítő, különösen levélben arbutin (0,7%)
Gyógyhatása(i): Vizelethajtásra (diuretikum), húgyutak fertőtlenítésére (dezinficiens), élénkítő szerként (stimuláns), emésztést segítő szerként (tonikum), enyhe hashajtóként (purgativum) és afrodiziákumként használják. A homeopátiában is alkalmazzák.


Felhasználjuk:Ugyancsak szárított levelét és leveles szárát használják fel mexikói likőrök, mint a közel 150 éves Agavero, és az újabb Guaycura Liqueur de Damiana ízesítéséhez.
Ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Damiána


A Wikimédia Commons tartalmaz Damiána témájú médiaállományokat.