Ugrás a tartalomhoz

Növények/H/Halvány kasvirág

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | H
(Echinacea pallida szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 4166 bájt

Növények

Halvány kasvirág

bíbor kasvirág
Halvány kasvirág
Keskenylevelű kasvirág
Halvány kasvirág

Echinacea purpurea| Echinacea pallida| Echinacea angustifolia fajok


Drog Echinacea purpurea Echinacea pallida, Echinaceae angustifoliae /purpureae /pallidae herba ,
Más neve(i): Bíborkasvirág, halvány kasvirág, lángvörös kasvirág, kansasi kígyó­gyökér, piros kasvirág, kúpvirág vagy bíbor kúpvirág.


A halvány kasvirág a fészkesvirágzatúak rendjébe, ezen belül az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj.
A halvány kasvirág előfordulási területe Észak-Amerika keleti fele; a kanadai Ontariotól délre, egészen az Amerikai Egyesült Államokbeli Texasig. A legnyugatibb állománya Nebraskában található.
A kasvirágok három gyógyászati célokra használt fajának egyike, a másik kettő a lángvörös kasvirág (Echinacea purpurea) és a keskenylevelű kasvirág (Echinacea angustifolia). A lángvörös kasvirághoz (Bíborkasvirághoz) hasonló gyógyhatással rendelkezik.
Ez a növény általában 45-75 centiméter magas, de néha akár 90 centiméteresre is megnőhet.
A száraz erdőket, a füves pusztákat kedveli. Gyöktörzzsel rendelkező, évelő növény. Nyáron virágzik.
Mindhárom növény hasonló gyógyhatással rendelkezik. A növény poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), kávésav-származékokat (cikóriasavat), illóolajat, alkamidokat és poliineket tartalmaz.


Tartalmaz:→ A növény alkilamidokat, poliszacharidokat (arabinogalaktánokat), cikóriasav-származékokat, illóolajat és poliineket tartalmaz. - kávésavszármazékok→cirkóriasav (bíbor kasvirágban) 0,3-0,4%; alkilamidok /herba+radix/ (a keskenylevelű kasvvirágban és a pallidában)→ echinakozid 1%; poliszacharidok /herba/; illóolajok→humulén, kariofillén, kariofillén-epoxid ↓ E. purpurea→radix: 0,2%, virágzó hajtás 0,1-0,6% E. angustifolia→radix+herba (növény virágos hajtása): 0,1%> E. pallida→radix: 0,2-2%
Gyógyhatása(i): Belsőleg: Szervezet ellenálló képességének fokozása, (mentol), vírusfertőzés és akut vagy krónikus gyulladások esetén. - A friss növényből nyert présnedvet (gyenge hőkezelés után) grippe ellen adják, járványok idején, megelőzésre. - Külsőleg: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek, gyulladt nyálkahártya kezelésére összeállított készítmények alkotórésze. - Erősíti az immunrendszert, vagyis a szervezet védekező képességét. - Enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. - Külsőleg nehezen gyógyuló sebek, gyulladásos bőrbetegségek esetén alkalmazzák. - A homeopátiás gyakorlatban a növényi drogot immunstimuláns és gyulladásgátló hatása miatt különböző eredetű fertőzéses megbetegedések kezelésére használják.


Ellenjavallat: Az Echinacea-nak nincs ismert mellékhatása, még terhes vagy szoptató nőknél sem. Ha a beteg a fészkesvirágzatúak bármely tagjára allergiás, akkor nagyon fontos az elővigyázatosság, mert nagy az esélye annak, hogy Echinacea-ra is allergiás reakciót mutat!


Lásd még: Mit-mihez Tea és tinktúra Gyógyhatása

Magyar Wikipédia: Halvány kasvirág


A Wikimédia Commons tartalmaz Halvány kasvirág témájú médiaállományokat.