Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fodros kel

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2084 bájt

Növények

Fodros kel

Fodros kel
Fodros kel
(Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica, Syn: -)
Más neve(i): leveles kel


A fodros kel a káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata.
A kelkáposztára emlékeztet. Hosszú szárán fodros, jellegzetes leveleket hoz. Sokoldalúan felhasználható a főzésben, bár többnyire főzelék vagy levesféle készül belőle, rakott kelnek is jó. Dekoratív külleme miatt dísznövényként is termesztik.
Gyökere gyorsan fásodó karógyökér, amely alul néhány vastagabb oldalgyökérre ágazik. A mélyre hatoló gyökérzet biztos tartást ad a nagy zöld tömegnek. A szár hossza fajtánként változó: 80–170 cm. 14–20 levelet hoz a szár hosszán egyenletesen.
Levélnyele majdnem olyan hosszú, mint maga a kékeszöld, viaszos levél. A második évben hoz virágot és magot; a virágszár akár 2 m-re is megnőhet. A méhek nagyon kedvelik a virágát, mert sok pollent, sok és nagyon cukros nektárt termel. Magjai körülbelül 1 mm-esek, gömb alakúak, sötétbarnák.
A bimbós kel mellett a másik leghidegtűrőbb káposztaféle. A nyári meleget is jól tűri, fejlődését a hőmérséklet ingadozása alig befolyásolja. Hazánkban a leghidegebb teleken sem fagy ki.
Félárnyékban vagy vonuló árnyékban is megmarad. A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként akár öntözés nélkül is termeszthető. Szinte bármilyen talajon termeszthető. Tápanyagigénye jelentős.


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fodros kel


A Wikimédia Commons tartalmaz Fodros kel témájú médiaállományokat.