Ugrás a tartalomhoz

Növények/B/Bimbós kel

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | B
A lap mérete: 3176 bájt

Növények

Bimbós kel

Bimbós kel
Bimbós kel
(Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera, Syn: -)
Más neve(i): kelbimbó


A bimbós kel (Brassica oleracea convar. oleracea var. gemmifera) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. A káposztafélék családjába tartozó kétéves növény, közvetlen rokona a fejes káposztának. Első évben hozza a főszáron a fogyasztásra alkalmas hajtásokat (bimbókat), második évben a becőtermést.

Fontos házi-kerti díszzöldség: nemcsak a magas, oszlopszerű szárán növő kis káposztafejek, a kelbimbók érdekesek, de ősszel különböző színt öltő levelei, másodéves, sárga virágú tövei és becőtermései is mutatósak. Főgyökere erőteljes, dús oldalgyökerekkel mélyre (80–100 cm-re) hatol, ezért szárazságtűrő. Szára közepesen fásul, olykor 130 cm magas, tengelyszerű. Hosszú nyélen lelógó, tojás alakú, szürkészöld levelei köntösként védik a tenyészidő végére hónaljukban képződő, kicsiny, tömör fejes káposztaszerű bimbókat. Virágzati szára elérheti a 150 cm-t. Nektártartalmú vegyes beporzású virágai májusban nyílnak.

Termesztése

Nem igényes növény, azonban leginkább a közép-kötött, kissé meszes talajokban termeszthető. Több káliumot és kevesebb nitrogént igényel. Fény- és vízigényes, bár a káposztafélék közül a leginkább szárazságtűrő.[1] Magyarországon leginkább házi-kertekben ültetik. Az 5-6 hetes palántákat június elején kell kiültetni.[2] Tápanyagigényes. A kisebb fagyokat jól bírja. A bimbós kel másodterménynek számít, mert viszonylag későn kerül a veteményeskertbe.[1] Jó elő-növényei a hüvelyesek és a jól trágyázott kapáskultúrák. Utána paprikát és más zöldségféléket vethetünk.
Tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint (90 mg/100 g), karotint, 5,4% szénhidrátot, 4,3-5,3% fehérjét, 13-16% szárazanyagot (ennél több csak a leveles kelé), 1,3% rostot, ásványi sókat (Ca, P, Fe), íz- és zamatanyagokat. 193–203 J az energiaértéke.

Fontosabb kártevői és betegségei

- Nyáron a palántákat gyakran támadják meg a földibolhák (Phyllotreta sp.).
- Később a káposzta-bagolypille (Barathra (syn. Mamestra) brassicae) hernyója rágja a lombot,
- a levéltetvek (Brevicoryne brassicae) telepednek meg rajta, és
- késő ősszel a meztelen csigák lepik el.
Bimbói sokféleképp elkészíthetők. C-vitamin tartalmát mély-hűtve és főzve is jórészt (50 mg/100 g) megőrzi. Az első fagyos napok után szedett kelbimbó édesebb, és káposztaíze sem annyira erős.
Óriási levél- és szártömege miatt kitűnő takarmány.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Bimbós kel


A Wikimédia Commons tartalmaz Bimbós kel témájú médiaállományokat.