Ugrás a tartalomhoz

Növények/F/Fodros levélpetrezselyem

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | F
A lap mérete: 2279 bájt

Növények

Fodros levélpetrezselyem

Fodros levélpetrezselyem
Fodros levélpetrezselyem
(Petroselinum crispum var. crispum, Syn: -)
Más neve(i): -


A fodros metélőpetrezselyem egy fűszer- és dísznövény, amely a Petroselinum crispum növényfajnak két változatát foglalja össze. Mindkettőt kizárólag lombjáért termesztik, amely a gyökérpetrezselyeménél dúsabb, dekoratívabb.
Az utóbbi években a kertekben gyorsan terjed. Gyökerei elágazóak, tömegük jelentéktelen, és legtöbbször összegabalyodott, ezért azt nem érdemes felhasználni. Annál értékesebb viszont a lombja, amit folyamatos szedés mellett is állandóan fejleszt a növény. A kertben áttelelve kora tavasszal friss, jóízű leveleket hajt, ezeket addig lehet szedni, amíg az új vetés megerősödik. Íze azonban nem olyan intenzív, mint a gyökérpetrezselyemé.
A fodros metélőpetrezselyem illóolaj-tartalma kisebb mint a simalevelűé, ezért lehetőleg nyers állapotban fogyasztják vagy csak a főzés, sütés végén teszik az ételbe.
Használhatjuk levesek, szendvicsek, hidegtálak, de bármely étel ízesítésére, díszítésére.
Júniusban a tavalyi vetésű növények magszárba mennek. Zöldségágyak, sőt virágágyak szegélyezésére is lehet ültetni, így egyidejűleg díszít és hasznot is hoz. Legismertebb fajtája a mohafodrozatú metélőpetrezselyem, amelynek a neve nagyon találó: levelei fodrozottak, csipkés szélűek, halványzöldek.
Cserépbe ültetve nemcsak díszíti a lakást, hanem hasznos is a téli vitaminszegény hónapokban. Szabadföldbe már február végétől ültethető, az ilyen korai vetést május végétől szedhetjük. Egy-egy bokor kétharmadát tőből kitörve gyűjtsük!


Lásd még: Mit-mihez Tanácsok, tippek

Magyar Wikipédia: Fodros levélpetrezselyem


A Wikimédia Commons tartalmaz Fodros levélpetrezselyem témájú médiaállományokat.