Ugrás a tartalomhoz

Növények/P/Pünkösdi rózsa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | P
A lap mérete: 1916 bájt

Növények

Pünkösdi rózsa

Pünkösdi rózsa


Pünkösdi rózsa
(Paeonia officinalis, Syn: - )
Más neve(i): piros vagy kerti bazsarózsa


A kerti bazsarózsa (Paeonia officinalis) a kőtörőfű-virágúak rendjén belül a bazsarózsafélék családjába tartozó növény. Virágzása pünkösd ünnepének idejére esik, emiatt pünkösdirózsának is hívják, amely a német Pfingstrose tükörfordítása.
40–80 cm magas, gyöktörzzsel évelő növény. Fényes levelei háromszor hármasan összetettek: a levélkék tojásdad-megnyúlt tojásdad alakúak, ép szélűek. Illatos virágai májusban, illetve júniusban nyílnak: csészeleveleinek száma öt, a bíborvörös szirmoké átlagosan nyolc.
Kedvelt dísznövény, ezért kertekben gyakran ültetik. Mivel különösen a termesztett fajtáknak nagy, súlyos virágai nőnek a hosszú szárak csúcsán, ezért érdemes a növény mellé támasztékot tűzni, és a szárait hozzákötözni.

Gyógynövényként is ismert.

Gyökerében és magvaiban glikozid jellegű, mérgező peregrinint; a virágban ezenkívül paeonin anteciánglikozidot és cianint tartalmaz. A virágok, magvak, de leginkább a gyökér elfogyasztása esetén gyomor- és bélgyulladás, hányás, krónikus hasmenés, a vese és az idegrendszer károsodása léphet fel.


Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Pünkösdi rózsa


Sablon:Gyógynövény-trt

A Wikimédia Commons tartalmaz Pünkösdi rózsa témájú médiaállományokat.