Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szibériai cédrus

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
(Pinus sibirica szócikkből átirányítva)
A lap mérete: 4132 bájt

Növények

Szibériai cédrus

Szibériai cédrus
Szibériai cédrus


Szibériai cédrus
(Pinus sibirica, Syn: Abies sibirica)
Drogok Pini sibericum aetheroleum, Atlanticae cedri aetheroleum
Más neve(i): Szibériai jegenyefenyő, szibériai cirbolyafenyő, cirbolyafenyő


A szibériai jegenyefenyő Kelet-Ázsiából származó és dísznövényként Magyarországon is terjedő örökzöld, a jegenyefenyő nemzetség Balsamea (balzsamfenyő) fajsorának tagja.
Honos Észak-Oroszországban, Szibériában. A világ legészakabbra hatoló és ezzel legnagyobb elterjedési területű jegenyefenyője
Tornyos csúcsú, igen karcsú fa; magassága többnyire nem éri el a 25-35 m-t. Kérge szürkésbarna, sima, gyantahólyagokkal. Vesszői fényes szürkéssárgák, felül csaknem fehérek. A korona magasabb részein az 1,5–4 cm-es, felül világos-, alul szürkészöld tűk a tengely felső oldalán tömörülnek, lejjebb fésűszerűen két oldalra hajlanak.
Egylaki, külön porzós és külön termős virágokkal. Az 5–9,5 cm-es tobozok éretlenül fakózöldek, éretten világosbarnák; felleveleik rejtettek. Tornyos csúcsú, igen karcsú fa; magassága többnyire nem éri el a 35 m-t. Kérge szürkésbarna, sima, gyantahólyagokkal. :Vesszői fényes szürkéssárgák, felül csaknem fehérek. A korona magasabb részein az 1,5–4 cm-es, felül világos-, alul szürkészöld tűk a tengely felső oldalán tömörülnek, lejjebb fésűszerűen két oldalra hajlanak.
Egylaki, külön porzós és külön termős virágokkal. Az 5–9,5 cm-es tobozok éretlenül fakózöldek, éretten világosbarnák; felleveleik rejtettek.
A fagyot kiválón tűri, de tűző napon tűlevelei könnyen megégnek. Magyarországon aszályos időben rendszeresen öntözni kell. Jóformán bármilyen talajon megél; a párás, nedves helyeket kedveli. A talaj szemcseösszetételére nem érzékeny, de a meszes, illetve egyéb okokból alkáli kémhatású talajokat nem kedveli. A száraz talajt és a pangó vizet egyaránt rosszul tűri. Májusban virágzik; magjai szeptemberben érnek be.
Fáját a többi jegenyefenyővel azonos módon hasznosítják Pl.: bútorgyártás (bútor alkatrészek, válfák stb.).


Tartalmaz:→ Illóolaja (pini sibericum aetheroleum, vagy Atlanticae cedri aetheroleum) 19 féle aminosavat tartalmaz (ezek 70 %-a esszenciális!), emellett többszörösen telítetlen zsírsavakat és különösen értékes mikroelemeket, mint a foszfor, réz, magnézium, cink, mangán, kobalt jód, továbbá A, B, D, E, és P vitaminokat.
Gyógyhatása(i): Tűleveleiből gyógyhatású olajat (pini sibericum aetheroleum) préselnek. Ezt inhalálva felső légúti fertőzések hatásainak könnyítésére, bőrbe dörzsölve reumás panaszok enyhítésére használják. - Emellett nyugtató, antibakteriális és vírusölő hatású. -


Felhasználjuk: Erőteljes sportolás, munka után masszírozza a bőrbe nyugtató hatásáért. - Ha otthon, munkahelyen vagy iskolában nehéz körülmények között dolgozik, párologtass (3-4 cseppet) a szibériai fenyőt a stressz csökkentése érdekében. - Alkalmazza helyileg bőrre (1-2 cseppet) más olajjal higítva, hogy enyhítse a kisebb bőrirritációkat. - Lélegezze be mélyen és tapasztalja meg frissítő aromáját.


Ellenjavallat: Előfordulhat bőrérzékenység. - Gyermekek elől távol tartandó. - Ha gyermeket vár, szoptat, vagy orvosi ellenőrzés alatt áll, belégzése nem javasolt. - Kerülje a szemeket, a belső füleket és az egyéb érzékeny területeket.


Lásd még: Illóolaja

Magyar Wikipédia: Szibériai cédrus
A Wikimédia Commons tartalmaz Szibériai cédrus témájú médiaállományokat.