Ugrás a tartalomhoz

„Növények/K/Kurkuma” változatai közötti eltérés

nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
KeFe (vitalap | szerkesztései)
Nincs szerkesztési összefoglaló
15. sor:
:A fűszert a sárga színű, a közönséges gyömbérére emlékeztető gyöktörzsében és gumójában ''(Curcumae rhizoma)'' lévő nem mérgező, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga színe miatt kedvelnek.
 
{{tartalmaz| 3-5% curcuminoid (dicinnamoil-metán-származékok: diferuloil-metán curcumin, dezmetoxi-curcumin, bidezmetoxi-curcumin), diaril-heptan, diaril-pentan, 2-7% illóolaj, (szeszkviterpének: tumeron, curcumen, szeszkviphellandren, zingiberen, germacron, bisabolen), arabinogalactan ukonan}}
:
:A kurkuma legfeljebb 5 százalékban tartalmaz kurkumint, ami egy polifenol. A kurkumin maga a kurkuma hatóanyaga, és sok helyen használják az élelmiszerekben adalékanyagként, de napjainkban inkább az ízületi problémákra gyakorolt jótékony hatása miatt kezdik megismerni és keresni.
 
Line 25 ⟶ 27:
:Hazánkban több gyártó is kiadta a maga készítményét, de érdemes utánaolvasni, melyiknek milyen a hatóanyag-tartalma. A kurkumin pH-indikátor, vagyis savas közegben sárgásabb, lúgos közegben élénk pirosas színű.
 
:{{felhaszn| Főleg fűszerként használjuk. A friss kurkumagyökeret a gyümölcsös, vagy zöldséges turmixitalokhoz, az őrölt kurkumát a zöldség-, és húsleveshez, mártásokhoz, sült almához, párolt karfiolhoz, zöldbabot, lencsét tartalmazó ételekhez,. [[Növények/Natúr teánakgyógytea/Kurkuma|Teának]] a reszelt és porított változatát használjuk.}}
 
:A napi megengedett mennyiség belőle 400mg-3 g között van egy felnőtt számára.
246 160

szerkesztés