Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Ayahuasca

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 2369 bájt

Növények

Ayahuasca

Ayahuasca
(Banisteriopsis caapi, Syn: )
Más neve(i): -

A Banisteriopsis caapi Dél-Amerika őserdeiben őshonos indás növény. A következő országokban található meg: Bolívia, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Peru és Venezuela. Bolívia kivételével a többi ország termeszti is ezt a növényt. Ayahuasca egy lián szárának alacsonyabb részei, amelyet hallucinogén hatása miatt gyakran használnak néhány dél-amerikai őshonos rituálékban. Az elkészített tea erősen csersavas, rozsdabarna színű, illatát tekintve a zöld teára emlékeztet, sárhoz hasonló elegy, nem túl kellemes zamattal.

Használat

A szárat mozsárban összetörik általában más helyi pszichoaktív növényekkel (főleg solanaceous növényekkel) együtt, éppen elégséges vízzel főzik 2-24 órán át, leszűrik, 1/10-ére csökkentik és kb. egy dl-t megisznak a bennszülöttek. Másoknak ennek a mennyiségnek az ½-¼-e ajánlott kezdetben.

Hatóanyagok

Harmin, harmalin, harmalol és tetrahidroharmin. Kb. 500 mg alkaloida per 1 dl folyadék a fent említett módon elkészítve.

Hatás

Pár percen belül remegés, amit keringési és fizikai stimuláció követ 10-15 percig, utána csendes, homályos mentális állapot következik hallucinációkkal, erősödő színekkel, kék-ibolyaszínű árnyalattal, méretváltozá-sokkal és megerősödött éjszakai látással. A harmala alkaloidák rövid távú MAO-bénítók és gátolják a szerotonin felvételét.


Ellenjavallat: A harmin egy rövid ideig ható MAO bénító. Alkohollal és bizonyos ételekkel és drogokkal nem szabad együtt használni. Orron át felszívva a harmin enyhén irritáló lehet az orrüregre. Nagy mennyiség elnyomhatja a központi idegrendszert. Mivel az egyéni érzékenység változik, ez 250-750 mg között történhet meg.

Lásd még:

Magyar Wikipédia: Ayahuasca


A Wikimédia Commons tartalmaz Ayahuasca témájú médiaállományokat.