Ugrás a tartalomhoz

Növények/T/Törökpirosító

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | T
A lap mérete: 2060 bájt

Növények

Törökpirosító

Törökpirosító
(Peganum harmala, Syn: )
Más neve(i): szíriai rutafű vagy törökpirosító

A a Nitrariaceae családjába tartozó növényfaj, mely az Indiától keletre eső mediterrán vidéken őshonos. Nevét a rutafélékről kapta, melyekre hasonlít, de nem tartozik közéjük.

Évelő növény, mely nagyjából 80 cm magasra nőhet de általában 30 cm magas. Száraz talajon akár 6,1 méteres gyökereket is ereszthet. Az északi féltekén június és augusztus körül virágzik. Virágai fehérek, és nagyjából 2,5–3,8 cm átmérőjűek. Kerek terméstokja nagyjából 1–1,5 cm-es, három rekeszre oszlik és több mint 50 magot tartalmaz.

A szíriai rutafű 1928 óra az Egyesült Államokban is elterjedt, miután egy földműves a magjaiból kinyerhető vörös festék miatt termeszteni kezdte Új-Mexikóban.


Használat

A közel-keleten őshonos fásszárú évelő növény magvai. 28 g magot alaposan összerágnak és lenyelik (A gyökerek is hatásosak, de ritkán használtak). A leghatásosabb, amikor más pszichotróp anyagokkal kombinálják, különösen a tropán tartalmúakkal.

Aktív hatóanyagok

Harmin, harmalin és harmalol.


Ellenjavallat: A harmin egy rövid ideig ható MAO bénító. Alkohollal és bizonyos ételekkel és drogokkal nem szabad együtt használni. - Orron át felszívva a harmin enyhén irritáló lehet az orr-üregre. - Nagy mennyiség elnyomhatja a központi idegrendszert. - Mivel az egyéni érzékenység változik, ez 250-750 mg között történhet meg.

Lásd még: Törökpirosító

Magyar Wikipédia: Törökpirosító


A Wikimédia Commons tartalmaz Törökpirosító témájú médiaállományokat.