Gomba/Gomba lista/P/Psilocybe gombák

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


Recept mérete: 2385 bájt

Gombák

Psilocybe gombák

Fűszerekről Fűszerek hatóanyagai Ismertebb fűszerek Ételízesítők Fűszerkeverékek Fűszerolajok
Fűszerolajos receptek Fűszersók Mit-mihez használjunk Ehető gombák Gyógygombák Gomba fajták
Gombás ételek Gombák eltevése Védett gombákEcetek Fűszeres ecetek Kandírozás MustárkészítésPsilocybe mexicana R. Heim (424978).jpg
Psilocybe.mexicana.la.primavera.jpg
Psilocybe gombák
(Psilocybe mexicana, Syn: )
Más neve(i): -

A Mexikóban található gomba és más Dél- és Észak Amerikában található kémiailag rokon fajok (Psilocybe baeocystis, Psilocybe caerulescens, Psilocybe caerulipes, Psilocybe cubensis, Psilocybe cyanescens, Psilocybe pellipes, Conocybe cyanopes, Copelandia cyanescens, Paneolus foenisecci, Psilocybe subbaleatus, Pholiotina cyanopoda) termése és micéliuma.

Használat

4-20 friss gombát üres gyomorra elfogyasztanak. A mennyiség a mérettől, fajtól, gyűjtési időtől és az egyéni toleranciától függ.

(Psylocibe cyanescens var. astoria ossip)

Hatóanyagok

Psilocybin és psilocin.

Hatás

Muszkuláris relaxáció és enyhe vizuális változások az első 15-30 percben, amit szédülés, a koncentrálóképesség csökkenése, vizuális és akusztikus hallucinációk, fáradtság és elszigeteltség érzése követ a tudatosság csökkenése nélkül. A csúcs a fogyasztás után 1-1 1/2-órával következik be. A teljes élmény körülbelül 6 óráig tart.
Felnőttek normális használata nem mutat toxikus hatást. A vadon gyűjtött gombákat ne fogyasszuk, amíg pozitívan be nem azonosította egy gomba szakértő.


Psilocybe gombák ellenjavallat: Étkezés után túl hamar fogyasztva hányingert okozhat. A Mazték indiánok azt állítják, hogy a gomba állandó fogyasztása hosszabb időn keresztül felgyorsítja az öregedési folyamatot.
Egy halálos esetet (6 éves fiú) nagy mennyiségű P. baeocystis elfogyasztásának tulajdonítottak, ami baeocystint és nor-baeocystint tartalmaz.

Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: Élénkszínű badargomba Hegyescsúcsú badargomba Kékülő badargomba Moha badargomba

Magyar Wikipédia: Psilocybe gombák


A Wikimédia Commons tartalmaz Psilocybe gombák témájú médiaállományokat.