Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szaszafrász babérfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 3028 bájt

Növények

Szaszafrász babérfa

őszi lomb
Szaszafrász babérfa
(Sassafras albidum, Syn: )
Más neve(i): amerikai lázfa vagy orvosi szasszafrász

A növény részeit a gyógyászatban hasznosítják és fűszernövényként is ismert. A fa 1500 m tengerszint feletti magasságig megtalálható és őshonos Észak-Amerika keleti részein, elsősorban dél Maine, dél Ontario, nyugat Iowa, Florida, valamint kelet Texas államokban.

Egyedei 10–15 m magasra megnövő lombhullató fák. Kérge hasadozott, az ágai simák, váltakozó állású fényes zöld elliptikus levelekkel. Leveleinek különleges formája felhívja magára a figyelmet, melyek lehetnek egyes, kettes vagy hármas osztásúak is.
Különösen szép az őszi lombszíne, mely narancstól a lángoló vörösig terjedhet. Virágai kétlakiak és sárgászöld színűek. A hattagú csésze a hímvirágokban kilenc porzót, míg a női egyedekben egy tojás alakú magházat vesz körül. A borsó nagyságú, csonthéjas termés hosszúkás, érett állapotban fekete színű és a kocsánya ilyenkor elhúsosodik.
A 20. század előtti szakirodalom gyógynövényként nagyobb szerepet tulajdonított neki, mint amire igazából használható. Fás részeit korábban fűrészáruként is hasznosították, erődítéseknél vagy a vasútépítések során. Nem tartozik az igazi fűrészáruk közé, de felhasználják bútorok és ládák készítésére is, mert fáját a rovarok nem bántják.[1] Napjaink népszerűségét az biztosítja, hogy kedvelt lakója a dísznövénykerteknek és gyógynövényként továbbra is termesztik.


Használata

A fa aromás gyökérkérgét főzik teának (28 g/0,5 l víz). Teaként történő normális használata biztonságos. Az olajtartalmát alkohollal kivonják vagy desztillálják. A szafrol vízben nem oldódik. A kezdő adag 100-200 mg a szárított kivonatból.

Hatóanyagok

Szafrol (az MDA [3,4-metiléndioxiamfetamin] nem aminos prekurzora) szezamin.

Hatás

A tea nagy adagokban stimulál és serkenti a vérkeringést. A szafrol (MDA) stimuláns, hallucinogén; nagy dózisban afrodiziákum, kis dózisban eufóriáns.


Ellenjavallat: A szafrol toxikus a májra (ismételt használata elkerülendő). Laboratóriumi állatoknál növeli a daganatok előfordulását. Túlzott adagok hányást, sokkot, beszédzavart és a vérkeringés központi megbénításával halált okozhatnak.

Lásd még: Szaszafrász babérfa

Magyar Wikipédia: Szaszafrász babérfa}}]]


A Wikimédia Commons tartalmaz Szaszafrász babérfa témájú médiaállományokat.