Növények/Natúr gyógytea/Vérfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A lap mérete: 1505 bájt

Növények

Vérfű

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyógygombákGyógynövény listaGyógynövény terápiákNövények gyógyhatásaGyógyteákIllóolajok Zsíros olajok Gyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajok • • FajtalistákMit-mihez használunk

Toten 2.jpg
Vérfű


(Sanguisorba officinalis, Syn: -)
Más neve(i): őszi vérfű, vagy orvosi vérfű

A vérfű a rózsafélék családjához tartozó növénynemzetség. Kb. 25-30 faj tartozik jelenleg a nemzetségbe, melyek az északi félteke mérsékelt éghajlatán honosak.


Tartalmaz:→ Cseranyagokat (ellagitanninok), triterpén-glikozidokat (pl. szangviszorbin), flavonoidokat tartalmaz.
Gyógyhatása(i): A népi gyógyászatban vérzéscsillapításra, hasmenés ellen, erős menstruációs panaszokra alkalmazták. - A homeopátiában görcsoldásra, a menopauza beálltakori köztes vérzések és hasmenéses megbetegedések ellen alkalmazza. - A zsenge levelek fűszerként is használhatók, bár erre a kis vérfű levele alkalmasabb.


Ellenjavallat: Az őszi vérfű rokona a kis vérfű (Sanguisorba minor) és a lágytövisű vérfű (Sanguisorba muricata). Gyűjtés közben az őszi vérfű könnyen összetéveszthető a fent említett kevésbé hatékony vérfűfajtákkal.


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: A növényről

Magyar Wikipédia: Vérfű


A Wikimédia Commons tartalmaz Vérfű témájú médiaállományokat.