Növények/Natúr gyógytea/Csarab

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1751 bájt

Szakácskönyv

Csarab

Növények Gyógynövény lista Gyógynövények gyűjtése Növények gyógyhatása Gyógytea készítése Gyógyteák Natúr gyógyteák Gyógytea keverékek Vitaminok Gyümölcs és zöldséglevek


Aprítás nélkül, meleg, árnyékos helyen szárítsuk.

Csarab
Csarab
(Calluna vulgaris, Syn: -)
(Drog(ok):Callunae herba,, Ericae herba)
Más neve(i): közönséges csarab, Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt, seprővirágnak, vagy seprűvirágnak is nevezik. }}


Gyűjtése

Júliustól szeptemberig, lehet vágni a teljesen kivirágzott növényt. Virágzó hajtásából a csúcsától számított mindegy 5-10 cm részét alkalmazzuk. A száraz meleg déli órák a legalkalmasabbak gyűjtéséhez.
Gyógyhatása(i): Hólyag- és vesebetegség, enyhe izzasztó, vizelethajtó és vizeletfertőtlenítő, bélhurut ellen összehúzó, reuma, cukorbaj, érelmeszesedés ellen.


Csarab-tea Forraljunk fel vizet. Készítsünk ki csészét, aprítsuk bele a növényt, majd forrázzuk le. Várjunk 5-6 percet és fogyasszuk egészséggel! A teakeverékeket megszépíti színes hajtásával. Önmagában kissé fanyar az íz világa, ezért ajánlott aromás növényekkel keverni.

Teája vese- és hólyagbajokra vizeletfertőtlenítő, bélhurut esetén összehúzó, erősítő, nyugtató, vértisztító, izzasztó és lázcsillapító hatású.
A növény virágos leveles, egy arasznál nem hosszabb hajtásait gyűjtik drognak, amelybe nem kerülhet alsó, fásodott növényi rész.


Csarab ellenjavallat: -


Sideways Arrow Icon.svg Lásd még: a növényről Mit-mihez