Növények/Natúr gyógytea/Egybibés galagonya

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1771 bájt

Gyógynövény

Egybibés galagonya

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

A 40 év feletti, keveset mozgó, rendszertelenül táplálkozó, dohányzó, nagy igénybevételnek, erős stresszhatásoknak kitett menedzserek szívműködési zavarainak megelőzésére is kiváló megoldás a naponta fogyasztott galagonyatea.

termése
Egybibés galagonya
(Crataegus monogyna, Syn: Crataegus oxyacantha subsp. monogyna )
Más neve(i): '

A 19-20 századi vizsgálatok igazolták, amely szerint a galagonya az egyik legkiválóbb szívre ható gyógynövény. E kutatások során kiderült, hogy a növény úgy erősíti és szabályozza a szívműködést, hogy jóformán semmilyen mellékhatása nincs, s ezért tartós kezelés is végezhető vele.

Hatóanyag

flavonoidok, aminok, triterpénszármazékok, kolin, acetil-kolin, purinszármazékok, amigdalin, pektinek, antocianidinek és proantocianidinek.
Hatása lassan alakul ki, így hosszan tartó alkalmazása ajánlott.


Egybibés galagonya-tea

Kettő kávéskanálnyi teát egy csésze vízzel 1-2 percig főzünk. Napi adagja 3-5 g.
Javasolt a kúraszerű alkalmazása.


Ellenjavallat: Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Ne szedje a készítményt, ha az összetevők bármelyikére érzékeny vagy allergiás! Kisgyermektől elzárva tartandó!


Lásd még: a növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Egybibés galagonya


A Wikimédia Commons tartalmaz Egybibés galagonya témájú médiaállományokat.