Növények/Natúr gyógytea/Tölgyfa

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 2185 bájt

Szakácskönyv

Tölgyfa

Diétáról általában Gyógynövény lista Növények gyógyhatása Gyógyteák Natúr gyógyteák Gyógytea keverékek Gyógyfürdők Vitaminok Gyümölcs és zöldséglevek


A fa fiatal ágainak kérgét használják gyógyászati célokra. A felhasználható hatóanyagot mind a kocsányos, mind a kocsánytalan tölgy tartalmazza. A kéreg gyűjtése a tavaszi, kora nyári hónapokra esik. A fiatal ágak kérge katechin és galluszsav típusú cserzőanyag keveréket tartalmaz, de megtalálható benne még triterpén és szitoszterol származék is.

Tölgyfa

Latin neve:

(Quercus robur), kocsányos tölgy

kocsányos tölgy, (Quercus robur), kocsánytalan tölgy, (Quercus petraea)

A tölgyfakéreg cserzőanyag tartalmának köszönhetően kiváló összehúzó hatású szer, főzetét fürdők és borogatások formájában nedvező bőrbetegségek, lábizzadás, aranyér és szájüregi gyulladások kezelésére használják. Hasmenés és gyomor-bélhurut esetén belsőleg ritkán alkalmazzák A fa levelét is hasonló célokra használják, csak a levél valamivel kevesebb hatóanyag-tartalommal rendelkezik.

Tölgyfa Tea: 2,5 dl vízben felforralunk 1 teáskanálnyi kérget vagy egy marék levelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Alkalmazzuk hasmenés és gyomorbántalmak esetén.

Tölgyfa ülőfürdő:

1-1,5 liter vízbe forraljon fel 2 maréknyi tölgyfakérget. Felforrást követően hagyjuk áztatni 15 percig, majd szűrjük le és öntsük a fürdővízhez.

Tölgyfa öblögető oldat, borogatás:

Fél liter vízhez hozzá adunk 2 evőkanál aprított tölgyfakérget, majd negyed óráig főzzük, és ezután leszűrjük.
Fogínygyulladás, száj- és toroknyálkahártya gyulladás esetén alkalmazzuk.
Az öreg ágak kérgét és a nem egészséges leveleket ne gyűjtsük. A főzetet 12 óránál tovább ne tároljuk. Nagy kiterjedésű sérülésekre ne alkalmazzuk.