Ugrás a tartalomhoz

Növények/Natúr gyógytea/Amerikai csombormenta

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1713 bájt

Gyógynövény

Amerikai csombormenta

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Amerikai csombormenta


Amerikai csombormenta
(Hedeoma pulegioides, Syn: -)
Más neve(i): Hamis csombormenta, moszkitónövényTartalmaz:→ '
Gyógyhatása(i): Herbája kiváló magas láz esetén, de melegen fogyasztva izzasztó hatású. Használják afta, fejfájás, fogfájás, köszvény, lepra, megfázás, tüdővész, a mellkas és a tüdő váladékozása, sárgaság, vízkórság, görcsök és rángások, rovarcsípés és kígyómarás, viszketés, bélfájdalmak, kólika és hascsikarás esetén. - PaHerbája kiváló magas láz esetén, de melegen fogyasztva izzasztó hatású. Használják afta, fejfájákolásként és lemosásként zúzódásokra használják. - Idegesség és hisztéria kezelésére is hatásos. - Hasznos a bőr betegségeire. - olaja rovarűző hatású.

Amerikai csombormenta-tea

1 tk szárított lemorzsolt levelet 5 dl forró vízzel leöntünk 5-10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Naponta 1-2 csészével fogyasztunk.
Ha túlzott vagy renyhe menstruációtól szenved, akkor a menses várható időpontja előtt néhány nappal, este lefekvés előtt igyon meg egy-két csészényi teát melegen, miközben forró fürdőt vesz.


Ellenjavallat: Használata terhes nőknek nem ajánlott.


Lásd még: a növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Amerikai csombormenta