Növények/Natúr gyógytea/Macskagyökér

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1766 bájt

Szakácskönyv

Macskagyökér

Növények Gyógynövény lista Gyógynövények gyűjtése Növények gyógyhatása Gyógytea készítése Gyógyteák Natúr gyógyteák Mihez-mit Gyógytea keverékek Vitaminok Gyümölcs és zöldséglevek


Az orvosi macskagyökér , nyirkos, lápos réteken, árnyas erdőkben előforduló évelő növény. Május-júniusban virágzik. Kertben is jól növekszik. Mint ahogy a növény neve is elárulja, gyökerét, gyökértörzsét hasznosítják gyógyászati célra. A gyökérzet szaga nem kellemes. Gyüjtése tavasztól őszig ajánlott. A gyökértörzsekről el kell távolítani a szár- és levélcsonkokat. A gyökeret közvetlenül gyüjtés után meg kell mosni, mert száradást követően már nehéz megtisztítani. A növény gyökere illóolajat (izovaleriánsavat, bornil-izovalerianátot), valepotriátokat (valtrátot), szeszkviterpéneket, alkaloidot tartalmaz.

Macskagyökér

Latin neve: (Valeriana officinalis)

Macskagyökér.png

Hatékony nyugtatószer, alvási zavaroknál segít (enyhe altató), a túlterhelt szívet nyugtatja, de idegesség esetén is alkalmazzák. A macskagyökér alkalmazási területe kiterjed még a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira is.

A természetgyógyászok szerint jó hatással szervezetünkre ideges eredetű szív- és érrendszeri zavarok esetén is.

Macskagyökér tea: 1-2 teáskanálnyi összevágott macskagyökeret, forrázzunk le 3 dl vízzel hagyjuk állni 8-10 percig, majd szűrjük le.
Alvászavar kezelésére komlóvirággal egészíthető ki. (idegcsillapító, nyugtató hatású).