Ugrás a tartalomhoz

Növények/Natúr gyógytea/Cserszömörce

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
A lap mérete: 1929 bájt

Gyógynövény

Cserszömörce

LatinNövények listájaAllergén növényekDísznövények‎ • Ehető növényekÉlvezeti növényekFákFestőnövényekFűszerekGabonákEhető gombákGyomnövények‎GyümölcsökHiperakkumulátor növényekHúsevő növények‎Ipari növényekKártevőriasztó növényekLégtisztító növényekMérgező növényekMézelő növényekParazita növények‎Pszichoaktív növényekZöldségfélék Védett növényekVízinövényekInváziós fajokFajtalistákMit-mihez használunkTanácsok

Hazánkban a Bükk, a Mecsek és a Bakony hegyeiben található, de élénk sárgába, majd tűzvörösbe váltó őszi lombkoronája miatt kertekben is előszeretettel telepített fás szárú, cserje vagy fa.

Cserszömörce
(Cotinus coggygria, Syn: -)
Drog ',
Más neve(i): -


A meleg, száraz, meszes helyeket kedveli. Buga-virágzata, és pin-pong ütőhöz hasonló kerekded levelei vannak. A levéldrog cseranyagban rendkívül gazdag, tartalmaz még flavonoidokat, szerves savakat, illóolajat is. A növény ágrész nélküli zöld levelét hasznosítják gyógyászati célokra, melynek gyűjtési ideje május, június.

Bizonyítottan jó gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és összehúzó szer. Használata javasolt bélhurut, gyomor- és bélvérzés esetén, de külsőleg is alkalmazzák szájöblögetőként fogíny- és torokgyulladás ellen. Aranyeres bántalmak során ülőfürdőt is készítenek főzetéből. A növényből ipari bőrcserző-anyagot és sárga festékanyagot is kinyernek. Fája hazánkban kedvelt kelmefestőszer volt a kézműiparban, a népművészek ma is használják.


Cserszömörce tea:

2,5 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi összezúzott levelet, majd 10 perc elteltével a főzetet leszűrjük. (Bélhurut esetén javallott.)

Öblögető:

Fogíny- és torokgyulladás esetén ajánlott.

Ülőfürdő:

Vérző aranyér kezelésére ajánlják.


Lásd még: a növényről Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Cserszömörce


A Wikimédia Commons tartalmaz Cserszömörce témájú médiaállományokat.