Növények/Natúr gyógytea/Kankalin

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Recept mérete: 1631 bájt

Szakácskönyv

Kankalin

Növények * Népi gyógyászat * Gyógynövények * Gyógynövények hatóanyagai * Gyógynövények gyűjtése * Gyógynövény‐gyógyszer interakciók * Gyógynövények Interakciós hatásai * Gyógynövények felhasználása * Gyógynövények adagolása * Gyógynövény lista * Növények gyógyhatása * Teák * Gyógytea készítése * Gyógynövény terápiák * Natúr gyógyteák listája * Natúr gyógyteák * Gyógytea-keverékek listája * Gyógytea keverékek * Mihez-mit használjunk * Vitaminok * Gyümölcs és zöldséglevek


A tavaszi kankalin (Primula veris) Középhegységben elég gyakori, máshol szórványos, lomberdők tisztásain, szegélyein fordul elő. Magyarországon az egyetlen nem védett kankalin faj. Gyógynövényként is ismert, gyökértörzsét, levelét és virágját is gyűjtik. A leveleket és a virágokat kinyílásukkor száraz időben szedik, és szellős helyen vékony rétegben kiterítve, gyorsan megszárítják, hogy színüket megőrizzék. A gyökereket kiásás után megtisztítják és egészben, szellős helyen megszárítják.

Tavaszi kankalin

Latin neve: (Primula veris))

Szárított virágát és a szeptemberben szedhető gyökerét használjuk erős migrénes rohamok, reuma, köszvény, hörghurut kezelésére, a népi gyógyászatban még asztmatikus, köszvényes és neuralgikus panaszok, idegi eredetű fejfájás esetében és szívgyengeség ellen használják.

Kankalin tea:

Csészénként 1-1 púpozott kankalint leforrázunk, fél perc múlva leszűrjük.
Naponta 2 csészényit majdnem forrón kortyolgatunk belőle.
A kankalin gyökere szaponinban nagyon gazdag; 5-10%-ot is tartalmazhat. Ezért a kankalin szinte valamennyi köhögéscsillapító teakeverék fő alkatrésze.