Növények/K/Közönséges nyírfa

From Wikikönyvek
< Növények‎ | K(Redirected from Növények/B/Bibircses nyír)
Jump to navigation Jump to search
A lap mérete: 2963 bájt

Növények

Közönséges nyírfa


Közönséges nyírfa
Betulae folium 126034.jpg
Közönséges nyírfa
(Betula pendula, Syn:Betula alba, Betula verrucosa )
(Drog(ok):Betulae folium )
Más neve(i): Közönséges nyírfa, bibircses nyír, nyír, nyírfa, májfa


A közönséges nyír vagy bibircses nyír a nyírfafélék családjába tartozó, természetes körülmények között leginkább a tajga éghajlati öv alatt honos fafaj.

Gyorsan növő, egylaki fa. Idős korában ágai lecsüngők. Kérge jellegzetesen fehér alapon fekete tarka. Fája puha, általában csoportosan és gyorsan növő fajta. Hidegebb éghajlaton egyenletesebben növekszik, melegebb helyeken lazább szövetű, és jobban károsítják a kártevők és kórokozók. A nyírfa levelei szórt állásúak, ékvállúak, rombusz alakúak, kétszeresen fűrészes szélűek, viaszmirigyek vannak rajtuk. Virágai április-májusban nyílnak, a porzósok a murvalevél hónaljában három virágú állernyőt alkotnak, a termős virágok barkák, a rövid hajtások csúcsán nőnek. Termései szárnyas makkok. Előfordulása

Gyakori növény. Erdőszéleken, lombos erdőkben, elhagyott területeken, mocsarakban él. Majdnem egész Európában, Szibériában és Kis-Ázsiában elterjedt. Felhasználása Faanyaga a keményfák közé számít, mechanikai tulajdonságai a tölgyhöz hasonlóak, de annál kevésbé tartós. Könnyen ég, szép hamut ad. Általában szaunák fűtésére ezt a fát használják. Kérgét papírpótlóként, tetőfedésre, kenuépítésre is használták.[4] Nagy éhínség idején emberek is fogyasztották. Erről ír például a híres finn író, Mika Waltari Mikael c. regényének legelején. Több díszfaként árult, nemesített fajtája van, pl. „Dalecarlica”, „Bíbor”, „Youngii”.


Gyógyhatása(i): A levelet június-július folyamán gyűjtik. A levél flavonoidokat (kvercetin glikozidokat), nyomokban illóolajat (szeszkviterpén peroxidokat, triterpén származékokat), káliumsókat és aszkorbinsavat tartalmaz. A nyírfalevél teája kiváló vizelethajtó, vértisztító és gyulladáscsökkentő, de ismert görcsoldó és fertőtlenítő hatása is. Alkalmazzák enyhébb fertőzéses húgyúti megbetegedésekben, vesekő és vesehomok kialakulásának megelőzésére, reuma ellen. A népi gyógyászatban a fiatal fák nedvét vizelethajtásra használták. Hajszesz is készül a felhasználásával.
Közönséges nyírfa elenjavallat: -

Nyíl.gif Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Közönséges nyírfa


Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Közönséges nyírfa témájú médiaállományokat.