Ugrás a tartalomhoz

Növények/Sz/Szagos borjúpázsit

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | Sz
A lap mérete: 2485 bájt

Növények

Szagos borjúpázsit

Szagos borjúpázsit
(Anthoxanthum odoratum, Syn: )
Drog Anthoxanthi odorati herba,
Más neve(i): illatos borjúpázsit, vagy borjúpázsit


Az egyszikűek osztályának perjevirágúak rendjébe, ezen belül a perjefélék családjába tartozó faj.

A borjúpázsit csaknem egész Eurázsia mérsékelt övi részein megtalálható és gyakori, egészen a 2300 méteres tengerszint feletti magasságig. Írországtól Japánig fellelhető. Északnyugat-Afrikában is őshonos. Ezt a növényfajt betelepítették Afrika többi részére, valamint Ausztráliába, Észak- és Dél-Amerikába. Előfordul a Bükk-vidéken, a középhegységben és a Dunántúlon gyakoribb. Üde rétek társulás alkotó növénye.

A borjúpázsit bokros növekedésű, évelő fű, felálló, vékony vagy kissé erősebb szárakkal, melyek 10-50 centiméter magasak, 1-3 csomójúak, kopaszok, merevek. A levélnyelvecske 1-5 milliméter hosszú, tompa. A levélhüvely felül szakállszőrös, hengeres, a levéllemez viszonylag széles vállból egyenletesen keskenyedik a csúcsa felé, zöld vagy kissé sárgás, körülbelül 5 milliméter széles és 15 centiméter hosszú, lapos, elszórtan szőrös vagy csaknem kopasz. Bugavirágzata füzérszerű, fényeszöld, érés felé sárgászöld, hosszúkás tojásdad, alján gyakran szaggatott, 4-8 centiméter hosszú és 10-15 milliméter széles. A füzérkék 7-10 milliméter hosszúak. A belső pelyvalevelek alsó szálkája kiáll a füzérkéből. A növény megdörzsölve erős illatú.

A borjúpázsit kaszálókon, hegyi réteken, lápokon, világos erdőkben nő, üde vagy közepesen száraz, gyengén savanyú talajokon. A virágzási ideje áprilistól július végéig tart.


Tartalmaz:→ kumarin-glikozid, 30-40% kovasav
Gyógyhatása(i): értékes gyepnövény, szénafürdők fontos alkotórésze.


Ellenjavallat: Magas kumarintartalma miatt nagy tömegben mérgező.


Lásd még: Mit-mihez

Magyar Wikipédia: Szagos borjúpázsit


A Wikimédia Commons tartalmaz Szagos borjúpázsit témájú médiaállományokat.