Ugrás a tartalomhoz

Növények/P/Parlagfű

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | P
A lap mérete: 2796 bájt

Növények

Parlagfű

Parlagfű
Parlagfű
(Ambrosia artemisiifolia, Syn: )
Más neve(i): '
A parlagfű az őszirózsafélék növénycsaládjának egyik, mintegy 50 fajt számláló nemzetsége. Carl von Linné nevezte el Szent Ambrus (Ambrosius) milánói püspökről.
A nemzetség fajai Észak-, Közép- és Dél-Amerikában honosak.[3] Számos közülük emberi közvetítésével jutott el más földrészekre.[3]
A nemzetség tagjai közül az ürömlevelű parlagfűnek az Európai térhódítását a 19. század végére valószínűsítik.[3] A történelmi Magyarországon először Orsova környékén került elő 1908-ban, Magyarország mai területén pedig Dél-Somogyban találta Boros Ádám 1922-ben.[3] 1925-ben Jávorka Sándor a Magyar Flóra című határozójában Tihany mellől is említi.[3]
Egy másik faj, az évelő parlagfű, 1962-ben tűnt fel Magyarországon.[3]
A nemzetség egyetlen, Európában őshonos faja a tengerparti parlagfű (Ambrosia maritima), mely a Földközi tenger partvidékén terjedt el.
A nemzetség minden tagjának virágpora allergén hatású, ezek közül kettő az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában több virágpor-allergiás gondot okoz, mint az összes többi növényfaj együttvéve.
Szára szőrös és felfelé álló, rendszerint dúsan elágazó. Levelei szárnyaltan szeldeltek, a fonák és a levélnyél pelyhesen szőrös. A parlagfű általában 20-200 centiméter magas. A porzós virágzatok a hajtások csúcsán fejlődik ki és abban képződik a pollen, amely nagy mennyiségben allergiát okoz.
A parlagfű allergia legfőbb tünetei a szem viszketése, könnyezése, a folyamatos tüsszögés, orrfújás, de az igen agresszív pollen a szénanáthán túl, kötőhártya-gyulladást, de akár asztmás rohamot, bőrgyulladást is okozhat. Augusztus második hetétől október közepéig-végéig 7-8 milliárd virágporszemet enged a levegőbe.
A parlagfüvek már az egész Földön elterjedtek, beleértve Amerikát (Dél, Közép, Észak), Európát, Afrikát, Ázsiát, illetve Ausztráliát és Óceániát is. Tavasszal ás nyáron tömegesen csíráznak, a növények télen, a fagy hatására elpusztulnak, de a magok túlélik a hideg időjárást.

Lásd még: Parlagfű


Magyar Wikipédia: Parlagfű
A Wikimédia Commons tartalmaz Parlagfű témájú médiaállományokat.