Ugrás a tartalomhoz

Növények/A/Amerikai mogyoró

A Wikikönyvekből, a szabad elektronikus könyvtárból.
< Növények‎ | A
A lap mérete: 2726 bájt

Növények

Amerikai mogyoró

Földimogyoró levele
termése
Amerikai mogyoró
(Arachis hypogaea, Syn: )
Más neve(i): földimogyoró


A amerikaimogyoró a kétszikűek osztályába a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó faj. Dél-Amerikából származik.
Neve ellenére nem a mogyoró nemzetség faja, s a mogyorókkal való rokonsága is meglehetősen távoli. Jóval közelebbi rokonságban áll például a borsóval vagy a babbal, mivel mindhárman a bükkönyformák közé tartoznak.
Melegigényes növény, kedveli a napfényt. Már gyenge árnyékban mattá válnak zöld levelei. Vízigénye közepes és változó. Homokos talajok megfelelők a számára, nem igényel sok tápanyagot. A növény érdekessége, hogy a virágok megtermékenyülés után a földbe húzódnak és ott nevelik magvaikat. Többször töltögetni kell, mint a burgonyát.
Bokros és fekvő fajtái ismeretesek. Bokros fajtáinak szára az 50–60 centimétert is elérheti. A fekvő típusúak oldalirányban nőnek, kb. 15–20 centiméteresek lesznek.
Vitaminokban gazdag magjaiból fűszer, termésének mintegy feléből mogyoróvaj és olaj is készül, a Föld második legfontosabb olajnövénye (az olajpálma után). A magban 40–50% olaj található, melynek minősége az olívaolajjal majdnem egyenértékű, de Omega-3 zsírsavat nem tartalmaz.
Felhasználása igen sokoldalú, akár liszt formájában, egészben pörkölve, sózva, vagy mézzel is fogyasztható.
Olajpogácsája és lombja magas értékű állati takarmányként hasznosítható.


Ellenjavallat: Porzós barkáik nagy mennyiségű allergént tartalmaznak, de szétszórt elhelyezkedésük miatt a kevesebb problémát okozó pollenek közé soroljuk. A mogyoró pollenallergia szénanáthás tüneteket okoz. Termésük, az édesiparban is kedvelt mogyoró ezzel ellentétben valódi ételallergiát okoz, rendszerint ajak- és nyelvduzzanat formájában helyi-, vagy csalánkiütés formájában szisztémás tüneteket válthat ki.


Lásd még: Gyógyhatása Mit-mihez gyógytea

Magyar Wikipédia: Amerikai mogyoró
A Wikimédia Commons tartalmaz Amerikai mogyoró témájú médiaállományokat.